Vandaag in de Tour: de eerste Alpen. Maar wat staat er eigenlijk nog op het spel?

Een vertrouwd beeld tijdens de afgelopen dagen: Chris Froome soeverein aan kop. Vandaag gaat het peloton de Alpen in, maar of de gele trui van de Brit daar nog in gevaar komt is maar de vraag. Foto ANP / Bas Czerwinski

Wat vooraf een felle strijd tussen vier absolute favorieten leek te worden, is vooralsnog weinig meer dan een optocht in het kielzog van de gele trui. Want Nairo Quintana en Vincenzo Nibali proberen het wel, maar hebben Chris Froome nog geen moment kunnen bedreigen. Komt daar in de Alpen nog verandering in?

Op het eerste gezicht is de zeventiende etappe tussen Digne-les-Bains en Pra-Loup niet de beste gelegenheid om de concurrentie op achterstand te rijden. Met nog drie zware Alpenritten voor de boeg is het verstandig de benen een beetje te sparen. En de slotklim naar Pra-Loup is met zes kilometer niet erg lang.

Aan de andere kant: in de Pyreneeën is wel gebleken dat wachten tot de slotklim en dan proberen Froome los te rijden een weinig effectieve methode is. Om nog kans te maken op de Tourzege is daarom een andere tactiek geboden, zoals bijvoorbeeld een lange aanval. De vraag is echter of iemand dat aandurft, of dat men liever voor de tweede plek rijdt.

Hoe verging het vorige keer?

De laatste keer dat de Tour eindigde op Pra-Loup kostte dat bijna Joop Zoetemelk zijn enige eindzege in de Ronde van Frankrijk. Na een rare manoeuvre van ploegmaat Johan van der Velde ging de Nederlander namelijk in het geel onderuit. Gelukkig was dat zonder erg en kon Zoetemelk later weer aansluiten.

Wie maken er kans?

Als iemand weet hoe je de rit van vandaag moet winnen, dan is het Romain Bardet wel. De jonge Fransman won ruim een maand geleden namelijk de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné en die rit was een kopie van de route van vandaag. Ook Tejay van Garderen en Chris Froome reden daar goed.

Veel minder was het rijden van Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde, die toen allebei een kleine twee minuten verloren. Toch maken zij vandaag ook een goede kans, mits het aankomt op een strijd tussen de favorieten. Nibali en Valverde zijn namelijk veel beter in vorm dan een maand geleden en kunnen goed dalen. Handig, wanneer het peloton de lastige en lange afdaling van de Col de Allos af moet.

    • Joost Pijpker