Zieke Van Garderen stapt af in de Tour - hij stond derde in klassement

Van Garderen tijdens de tiende etappe van de Tour, toen het nog wel goed ging met de coureur van BMC. Foto EPA / Yoan Valat

Tejay van Garderen is zojuist afgestapt in de Tour de France. De Amerikaan – de nummer drie in het algemeen klassement – had het de hele dag al moeilijk als gevolg van griep. Nadat hij voor de tweede keer werd gelost uit de groep met favorieten moest een huilende Van Garderen definitief opgeven.

Twitter avatar TourDeJose José Been Head hangs low. Tragedy for BMC #TDF http://t.co/AgXvSr46MI
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Van Garderen heeft zijn helpers al weggestuurd. K.O.

Op het moment dat Van Garderen in de remmen kneep, had het peloton nog zo’n zeventig kilometer te rijden. De Amerikaan van BMC kon eerder deze rit het peloton ook al niet volgen en reed op een gegeven moment zo’n tweeënhalve minuut achter de groep met favorieten.

Twitter avatar afcajaxpro afcajaxpro Tejay van Garderen stapt uit de #TourdeFrance! Hij stopt vanwege ziekte, hij stond 3e in het klassement #tdf15 http://t.co/9tKps5v3w0

Drieënhalve minuut na Froome

Omdat het pelotonnetje niet doorreed, kon Van Garderen op weg naar de Col de la Colle Saint-Michel terugkeren bij zijn concurrenten. Eenmaal teruggekeerd moest de 26-jarige renner opnieuw de groep laten gaan, waarna hij in de ploegleiderswagen stapte. Tegen de Franse televisie had BMC eerder vandaag al laten weten dat hun kopman ziek was.

Van Garderen leek deze ronde op weg naar zijn beste prestatie tot dusver in de Tour de France. De Amerikaan werd in 2012 en 2014 al eens vijfde. Op het moment van afstappen stond hij op de derde plaats, ruim drieënhalve minuut achter klassementsleider Chris Froome, maar vlak achter nummer twee Nairo Quintana.

    • Joost Pijpker