Uit huis gezet worden om Airbnb, dat hangt al dertig huurders boven het hoofd

Beeld NRC Q

In een jaar tijd verdubbelde het aantal Airbnb-locaties in Nederland: van 6.000 in januari 2014 tot 15.000 in dezelfde maand dit jaar. Toch is je huis verhuren via de site niet zonder gevaren. Want er zijn wel degelijk regels voor de particuliere verhuur van vakantiewoningen. Eén huiseigenaar heeft met zijn advocaat zeker dertig dossiers opgebouwd tegen huurders vanwege Airbnb.

Dit zijn alle Airbnb-adressen per Nederlandse gemeente:

Beeld Studio NRC

Beeld Studio NRC

Harald van Gils heeft er hardhandig kennis mee gemaakt. De tekstschrijver verhuurde een zolderkamer en soms ook zijn eigen huurwoning in de Amsterdamse Rivierenbuurt aan toeristen. Het leverde hem in een paar jaar tijd “enkele duizenden euro’s” op, schat hij. De huiseigenaar kwam erachter, liet een detective onderzoek doen, daagde Van Gils voor de rechter en die werd in mei veroordeeld tot 7.500 euro boete, plus de kosten voor detective à 10.000 euro, plus de proceskosten. En hij moest zijn huis uit. De advocaat van de eigenaar, Floris Havelaar, stelt Van Gils’ schatting achteraf nog even bij:

“Wij konden aantonen dat hij de woning vijf à zes jaar had verhuurd en véle duizenden euro’s had verdiend.”

Hij wist wel dat het niet mocht, zegt Van Gils door de telefoon vanuit de antikraakwoning in Arnhem waar hij nu woont. Maar hij zag er niet veel kwaad in. Hij hield altijd goed toezicht op de logés. De buren wisten er van.

“Een van hen bewaarde voor mij de sleutels, voor als ik de toeristen zelf niet kon binnenlaten.”

De ministers Kamp (Economische Zaken, VVD) en Blok (Volkshuisvesting, VVD) maakten deze week bekend dat ze gaan “verkennen hoe de opkomst van digitale platformen als Airbnb en Wimdu in goede banen kan worden geleid”. De boodschap is: Airbnb gaat niet meer weg.

Amsterdam was wereldwijd de eerste stad die tijdelijke vakantieverhuur officieel maakte. Op 13 februari 2014 liet Airbnb een jubelbericht uitgaan:

“Today, the Amsterdam City Council gave final approval to a new policy that embraces home sharing and makes Amsterdam a pioneer in the global sharing economy.”

Amsterdam was misschien een pionier, maar tegen wil en dank. De druk van toeristen op de hoofdstad is zo groot dat particuliere verhuur domweg niet tegen te houden is.

Dit zijn alle Airbnb-adressen (gemeten in december), inclusief de gemiddelde prijs:

Beeld Studio NRC

Beeld Studio NRC

Amsterdam hanteert nu deze regels:

• Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner
• Niet meer dan zestig dagen per jaar verhuren
• Toeristenbelasting betalen
• Toestemming van de vereniging van eigenaren of de verhuurder
• De woning moet brandveilig zijn
• Er mogen niet meer dan vier personen per keer verblijven
• Geen overlast voor de buurt

Afgelopen week versterkte de gemeente haar inspectieteam, voor de vakantieperiode. Er kwamen een vliegende brigade en een kliklijn voor buurtbewoners. De gemeente kreeg in 2015 wekelijks zo’n elf meldingen van mogelijk illegale verhuur. In het afgelopen halfjaar zijn 73 illegale hotelappartementen gesloten.

Amsterdam concentreert zich bij controles vooral op overlast (dronken toeristen en nachtelijk rolkoffergeraas) en verkapte commerciële hotels. Steeds vaker, zegt een gemeentewoordvoerder, stuiten ze op complete panden die zijn opgekocht en ingericht voor tijdelijke verhuur.

Van Gils overtrad een paar van de regels tegelijk: hij verhuurde zijn woning zonder toestemming van de eigenaar en voor meer dan honderd dagen per jaar. Hij vindt zijn straf buitensporig. De advocaat van de makelaar wilde een voorbeeld stellen, zei hij in de rechtszaak; dezelfde eigenaar heeft nog dertig vergelijkbare zaken lopen.

    • Bas Blokker