Aanslag Kameroen - steeds vaker sinds leger helpt tegen Boko Haram

Bij een aanslag in een stad in het noorden van Kameroen zijn ten minste twintig mensen om het leven gekomen. Sinds Kameroen, buurland van Nigeria, troepen heeft ingezet in de strijd tegen terreurgroep Boko Haram is het land meerdere keren het doelwit geweest van aanslagen.

Bij de aanslag in Maroua, in het noorden van Kameroen, kwamen zeker twintig mensen om. Foto AFP

Bij een aanslag in een stad in het noorden van Kameroen zijn ten minste twintig mensen om het leven gekomen. In de stad Maroua bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op, één op een drukke markt en de ander in een dichtbevolkte woonwijk. Dat meldt persbureau AP. Honderden mensen raakten gewond.

Meer aanslagen sinds Kameroens leger is ingezet tegen Boko Haram

Sinds Kameroen, buurland van Nigeria, troepen heeft ingezet in de strijd tegen terreurgroep Boko Haram is het land meerdere keren het doelwit geweest van aanslagen.

Politieman Eric Bambue zegt dat het dodental van deze twee bommen nog kan oplopen:

“We zoeken nog verder naar lichamen en gewonden. Het was erg druk op de markt en er zitten nog mensen in de winkels.”

Wie de daders zijn, is nog onbekend. De vorige twee bomaanslagen werden uitgevoerd door vrouwelijke zelfmoordterroristen: een handelsmerk van de extremistische rebellen die ook verantwoordelijk zijn voor zelfmoordbomaanslagen in Nigeria.

In Kameroen geldt een verbod op boerka’s, sinds die door zelfmoordterroristen in in Fotokol (bij de grens met Nigeria) werden gebruikt om explosieven te verbergen.

Maandag aanslag van Boko Haram in het noorden

In dezelfde regio werd maandag het dorp Kamouna aangevallen. Zo’n tachtig rebellen van Boko Haram doodden ‘s nachts 23 mensen, onder wie kinderen.

Vorige week kwamen 14 mensen om het leven door bommen, vermoedelijk geplaatst door Boko Haramstrijders, in een bar in het noorden van Kameroen.

Wat is Boko Haram?

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen.

Volgens Boko Haram wordt Nigeria geleid door ongelovigen. Volgelingen van de terreurgroep zouden zijn geïnspireerd door deze zin uit de Koran: “Iedereen die niet is onderworpen aan wat Allah heeft geopenbaard, is een overtreder.”

Boko Haram predikt een versie van de islam waarbij het verboden is voor moslims deel te nemen aan politieke of sociale activiteiten die verbonden zijn met het Westen. Zoals het dragen van westerse kleren, naar school gaan en stemmen.

Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep bombarderen kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.

    • Carlijn Vis