Twee Turkse agenten gedood bij grens Syrië - PKK claimt aanslag

Bij de Turkse grens met Syrië zijn vannacht twee politieagenten doodgeschoten. De agenten werden vanmorgen dood aangetroffen in een huis dat zij deelden. De Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van de agenten.

Foto van de Turks-Syrische grens
Foto van de Turks-Syrische grens Foto: EPA / Sedat Suna

Bij de Turkse grens met Syrië zijn vannacht twee politieagenten doodgeschoten. Dat meldt persbureau AFP. De agenten werden vanmorgen dood aangetroffen in een huis dat zij deelden.

De agenten woonden in het grensdorpje Ceylanpinar, op zo’n 700 kilometer van de hoofdstad Ankara. Anonieme bronnen melden aan persbureau Reuters dat de agenten om het leven zijn gekomen door een schot door het hoofd. Het was volgens een politiewoordvoerder nog niet duidelijk of het om een terroristische aanslag gaat.

Update 14:35: PKK eist verantwoordelijkheid op
De Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft in een verklaring de verantwoordelijkheid opgeëist voor het doden van de agenten. Dat meldt persbureau Reuters. De partij noemt het een vergelding voor de bomaanslag in het nabijgelegen Suruç, twee dagen geleden.

Twee dagen geleden werden in de nabijgelegen grensplaats Suruç 32 mensen gedood bij een bomaanslag op een cultureel centrum. Ruim honderd mensen raakten gewond.

De dader is geïdentificeerd als een 20-jarige student die sinds kort terug was uit Syrië. Er zou ook een vrouwelijke medeplichtige zijn, over haar identiteit is niets bekendgemaakt.

Lokale rechtbank blokkeerde Twitter

Door een besluit van een Turkse lokale rechtbank is Twitter vandaag korte tijd uit de lucht geweest in Turkije. De blokkade moest de verspreiding van foto’s van de zelfmoordaanslag in Suruç voorkomen. Een ander doel van de blokkade zou zijn om Koerdische oproepen tot demonstraties uit de lucht te halen.

Verschillende providers gaven gehoor aan de blokkade. Twitter heeft inmiddels laten weten foto’s van de zelfmoordaanslag te hebben verwijderd.

Het dorp aan de Turks-Syrische grens waar de twee agenten woonden