Turkse redder voor noodlijdend Ballast Nedam

Rönesans in vooral geïnteresseerd in infrastructuurtak en belooft een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro.

De redding moet van ver komen. Niet Strukton of het Oostenrijkse Strabag – partijen waarmee Ballast Nedam vaker samenwerkt – nemen het noodlijdende bouwbedrijf uit Nieuwegein over. Het bod komt helemaal uit Turkije.

Bouwbedrijf Renaissance (anders gespeld: Rönesans) heeft een bod van 30 miljoen euro uitgebracht op Ballast Nedam. Het in Nederland vrij onbekende familiebedrijf bouwt met circa 30.000 werknemers onder meer in Turkije, Rusland, Turkmenistan en in het Midden-Oosten, allemaal markten waar Ballast Nedam nauwelijks actief is. Het relatief jonge bedrijf is in 1993 opgericht in Rusland, het hoofdkantoor staat in Ankara. De holding waar het bouwbedrijf onder valt zit ook in vastgoed en energie.

Grootaandeelhouder Navitas Capital, met bijna 20 procent van de aandelen, heeft al ingestemd met verkoop, maar wat doen de andere aandeelhouders? Hij kan niet voor hen spreken, zegt Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters, „maar de rationele belegger ziet in dat de risico’s voor Ballast Nedam zonder deze aanbieding erg hoog zijn”.

Ballast Nedam is met dit bod „uit haar lijden verlost”, zegt hij. Hij vat de positie samen: lastige sector, rotprojecten die veel verlies geven, zwak gefinancierd, grote afschrijvingen, moeite om nieuw werk te vinden.

De halfjaarcijfers illustreren dit. Het zijn cijfers waar we „niet tevreden” over zijn, zei topman Erik van der Noordaa vanochtend op een persconferentie. Het bedrijf had een operationeel verlies in het eerste half jaar van 10 miljoen euro en een nettoverlies van 15 miljoen euro. De solvabiliteit – de verhouding eigen tot vreemd vermogen – is gedaald tot nul.

De verliezen komen niet door de grote infrastructuurprojecten die Ballast Nedam de afgelopen jaren zo uitholden: de A15 bij Rotterdam en de A2 bij Maastricht. Dat bloeden is gestopt. Maar het is nog steeds de infrastructuurtak die geld kost. De omzet van die tak is meer dan gehalveerd, waardoor de overhead heel duur wordt. Ballast Nedam, „in distress”, is ook veel geld kwijt aan advocaten, bankiers en noodfinanciering, zei financieel directeur Peter van Zwieten.

Opvallend genoeg is het juist die infrastructuurtak die Ballast Nedam aantrekkelijk maakt voor Renaissance. Het bedrijf is daar niet zo actief in en Ballast Nedam heeft die kennis wel, zei Van der Noordaa. Met Ballast Nedam kan Renaissance beter inschrijven op ingewikkelde projecten. In Nederland, maar ook elders, „want de Nederlandse markt blijft competitief”. Eventuele ontslagen, omdat werk verhuist, kunnen niet uitgesloten worden, gaf hij toe. Eerder nam Renaissance het Duitse Heitkamp en het Oostenrijkse Alpine Bau over.

Renaissance heeft aangekondigd een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro te doen. Hoe is nog niet duidelijk. Nu staat Strukton garant voor de helft van een geplande claimemissie van 20 miljoen euro. Dat vervalt als de overname doorgaat.