Turks overnamebod op Ballast Nedam

Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction wil de Nederlandse branchegenoot Ballast Nedam overnemen. De overnameprijs ligt op 1,55 per aandeel. Met de overname komt het geplaagde Ballast Nedam financieel in rustiger vaarwater terecht.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction wil de Nederlandse branchegenoot Ballast Nedam overnemen voor 30 miljoen in contanten. Dat maakten Ballast Nedam en Renaissance vandaag bekend in een gezamenlijk persbericht.

Renaissance heeft 1,55 euro per aandeel over voor het totale aandelenpakket van Ballast Nedam. Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Ballast Nedam staan positief tegenover het bod.

Het aandeel Ballast Nedam sloot gisteren overigens op 1,65 euro. Enkele minuten na de opening van de Amsterdamse beurs kelderde de koers van Ballast Nedam vandaag dan ook met ruim 7 procent.

Het hoofdkwartier van Renaissance is gevestigd in de Turkse hoofdstad Ankara. Het bouwbedrijf is gespecialiseerd in de bouw van winkelcentra, hotels, kantoren, fabrieken en infrastructuur. In 2013 werd een omzet behaald van 2,4 miljard dollar.

Renaissance sinds eind 2014 in beeld

Het bod van 1,55 per aandeel is ruim 29 procent meer dan het noodlijdende bouwbedrijf op 18 mei waard was op de beurs. Een dag later werd bekendgemaakt dat Ballast Nedam sinds eind 2014 in gesprek was over een mogelijke overname.

Daar was Renaissance al vanaf het begin bij betrokken, zo bevestigt een woordvoerder van Ballast Nedam. De gesprekken stopten toen het bouwbedrijf uit Nieuwegein noodfinanciering moest aanvragen. Desondanks bleef Renaissance interesse houden.

Verder zou Renaissance voornemens zijn om een kapitaalinjectie te doen van 30 miljoen euro. De manier waarop die kapitaalinjectie gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk.

Overname moet zorgen voor financiële stabiliteit

Ballast Nedam verkeerde begin dit jaar in financiële problemen door het verlieslijdende project van de verbreding van de snelweg A15 bij de Maasvlakte.

Door een nieuwe aandelenuitgifte en een noodlening kon een faillissement worden afgewend; er werd toen zo’n 63 miljoen euro opgehaald. Dat het vertrouwen weg was, bleek wel toen grootaandeelhouder Hurks zijn belang in Ballast Nedam terugbracht van 17 naar 1 procent.

Verder maakten de bouwbedrijven de afspraak dat de naam Ballast Nedam juridisch en als bedrijf blijft bestaan. Het houdt een eigen hoofdkantoor en een centraal management in Nederland.

Er komen twee onafhankelijke leden in de raad van commissarissen die met vetorecht de rechten van kleinere aandeelhouders kunnen beschermen.

Verlies en dalende omzet in eerste halfjaar

Het Turkse overnamebod werd gelijk gepresenteerd met de halfjaarcijfers. Over de eerste twee kwartalen van 2015 moest Ballast Nedam een operationeel verlies (EBIT) incasseren van 10 miljoen euro. De omzet daalde met ruim 18 procent naar 420 miljoen euro.

In het eerste halfjaar zijn de verwachte verliezen op de snelwegen A15 bij de Maasvlakte en A2 bij Maastricht niet verder opgelopen.

Ook de divisie Infrastructuur heeft geen grote tegenvallers meer heeft gehad in de projectresultaten. Het was juist deze divisie die in het eerste kwartaal het resultaat het hardst omlaag trok.

    • Sjoerd Klumpenaar