Turks bod van 30 miljoen euro op bouwer Ballast Nedam

None

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft een overnamebod gekregen van het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction. Dat heeft 30 miljoen euro over voor Ballast Nedam, in contanten. Het bestuur en de raad van commissarissen ondersteunen het bod en „bevelen het unaniem aan”. Dat hebben de twee bedrijven vandaag bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht.

De kans dat Ballast Nedam (1,2 miljard euro omzet, 2.860 werknemers) zelfstandig kon blijven, werd steeds kleiner. Ballast Nedam verkeert sinds vorig jaar in grote problemen, mede als gevolg van verliezen bij de verbreding van de A15. Het bedrijf in Nieuwegein moest extra geld ophalen bij banken en aandeelhouders om een faillissement te voorkomen, en ging op zoek naar een overnamepartner. De beurskoers zakte van zo’n 6 euro begin vorig jaar naar ruim 1,50 euro nu.

Renaissance Construction wil 1,55 euro betalen per aandeel Ballast Nedam. Dat is zo’n 10 cent minder dan de slotkoers van gisteren. Wel is het 29 procent meer dan de slotkoers van 18 mei – de dag voordat Ballast Nedam het nieuws over overnamegesprekken naar buiten bracht. De aandeelhouders moeten nog instemmen.

Na de overname zal Ballast Nedam zijn merknaam en eigen hoofdkantoor in Nederland houden, volgens Renaissance Construction. Ook zal het „de huidige arbeidsvoorwaarden” van de werknemers „respecteren”.

Renaissance Construction – Rönesans in het Turks – is actief in twintig landen en heeft 30.000 werknemers. Thuismarkten zijn Turkije en Rusland. In 2013 was de omzet 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro). Daarmee was het bedrijf nummer 53 op de lijst van grootste bouwbedrijven ter wereld.

Renaissance Construction werd in 1993 opgericht door de Turkse zakenman Erman Ilicak (47). De eerste vestiging werd in het Russische Sint-Petersburg geopend, omdat Ilicak in eigen land geen voet aan de grond kreeg. De huidige Russische president Poetin was daar toen locoburgemeester en Ilicak moest persoonlijk bij hem langs om een vergunning aan te vragen.