Van der Tandwiel kan titel WK Robotvoetbal niet prolongeren

Het team van de Technische Universiteit Eindhoven heeft tijdens de RoboCup 2015, het jaarlijkse WK Robotvoetbal, niet zijn titel kunnen prolongeren. In de finale verloor ‘Tech United’ vanochtend met 4-1 van het Chinese ‘Water’.

Het Eindhovense Tech United, speelt tegen het Chinese team Water tijdens de finale op het WK RoboCup in 2013.
Het Eindhovense Tech United, speelt tegen het Chinese team Water tijdens de finale op het WK RoboCup in 2013. Foto ANP / Joyce van Belkom

“Van Perslucht, Van der Tandwiel…”

De commentator kan de voetbalrobots van de TU Eindhoven (TU/e) goed uit elkaar houden. Het is vlak voor rust en helaas al 3-1 in het nadeel van het Eindhovense team Tech United. Het Chinese team Water is tijdens dit WK Robotvoetbal, de RoboCup 2015 in het Chinese Hefei, duidelijk sterker. Al gauw komt Water met 1-0 voor en breiden de Chinezen hun voorsprong uit naar 3-0.

Nog even was er hoop:

Twitter avatar TechUnited Tech United GOOOOOOOAL ROBODINHO! Tech United 1 - 3 Water.

Man of the Match

Uiteindelijk wordt het 4-1 voor Water van de Universiteit van Peking. De commentator noemt de “man of the match” de keeper van Water. En ook Tech United geeft toe: de verdediging van Water was te sterk:

Twitter avatar TechUnited Tech United Tech United loses the final of #RoboCup2015. The defence of team Water was too strong; 1-4.

De robots voetballen volledig zelfstandig. Robots mogen maximaal drie meter met de bal lopen en elkaar niet duwen. Tijdens de wedstrijd mogen de teams alleen hardware repareren, geen software. René van de Molengraft van Tech United reageerde na de wedstrijd: “Het grootste verschil is dat Water heel effectief is. Zij schieten twintig keer en scoren vier keer. Wij één keer.”

Het team van TU/e werd winnaar van de poulefase. In de halve finale tegen ARES, dat bekend staat als een sterk team, wonnen ze met 4-2. Bekijk hier beelden van die halve finale:

Wereldkampioen

RoboCup is sinds 1997 een jaarlijks terugkerend evenement. Het doel van de Robocup-federatie is om in 2050 te winnen van de wereldkampioen voetbal. Tech United doet goede zaken op het toernooi. Het stond al acht keer in de finale. Twee keer werd het wereldkampioen, in 2012 en 2014. In 2011, 2013 en 2014 stonden ze ook tegen het team Water. Het WK wordt volgend jaar georganiseerd in het Duitse Leipzig.

    • Menno Sedee