Toshiba doet naast topmannen, ook aandelen van de hand

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het boekhoudingsschandaal bij Toshiba kostte gisteren de kop van in ieder geval een topman: CEO Hisao Tanaka stapte op. Daarnaast volgen nog acht van de zestien bestuursleden zijn voorbeeld. Maar de Japanse elektronica- en computerchipfabrikant is nog lang niet klaar met schoon schip maken, schrijft The Japan Times.

Om de balans weer een beetje op orde te brengen verkoopt Toshiba 1 miljard dollar aan aandelen (4,6 procent) van de Finse liftenfabrikant Kone Oyj. Met verlies, overigens. Het Japanse bedrijf vraagt 35,38 euro voor de pakweg 24 miljoen aandelen, terwijl Bloomberg deze schat op een waarde van 38,05 euro. Maar met de imagoschade van het boekhoudingsschandaal moet het dit op de koop toe nemen, lijkt het.

Winkelen bij Disney, mede mogelijk gemaakt door Mitsubishi

Mitsubishi gaat samenwerken met het Britse Value Retail voor de bouw van een groot winkelcentrum bij het Shanghai Disney Resort dat volgend jaar geopend gaat worden, meldt Asia Nikkei Review.

Dochteronderneming Mitsubishi Estate legt tussen de 2 en 3 miljard yen (15 en 22 miljoen euro) neer voor de ontwikkeling van het winkelcentrum. Volgens Asia Nikkei Review kan het leunen op ervaringen van hun outlet winkelcentra in Japan. Value Retail verhuurt onder andere winkelruimte bij Disneyland Parijs. Daar zijn de inkomsten ongeveer 1323 euro per vierkante meter.

Ondanks de recente problemen op de Chinese beurzen en bezuinigingsmaatregelen, die consumentenvertrouwen en uitgaven een flinke deuk hebben gegeven, verwachten beide bedrijven dat zij genoeg mensen zullen trekken om de onderneming winstgevend te maken. In het bijna vijftigduizend vierkante meter tellende winkelcentrum krijgen 240 luxueuze merkwinkels onderdak. Consumenten zullen gemakkelijk toegang krijgen tot het Shanghai Disney Resort.

Singapore kwakkelt

Singapore stelt de economische groeicijfers dit jaar naar beneden bij, meldt de Straits Times. De autoriteiten denken dit jaar niet de geschatte 2 tot 4 procent groei te kunnen waarmaken.

Onder invloed van de crisis in Griekenland, de inzakkende Chinese beurs en een kwetsbare Aziatische markt groeide het tweede kwartaal de Singaporese economie maar met 1,7 procent. Ten opzichte met vorig jaar spreekt het land van een krimp van 4,6 procent.

Hoewel analisten de economische omstandigheden niet slechter zien worden dan ze al zijn, zal de groei dit jaar beperkt blijven. Tenzij sectoren als de bouw op het zelfde niveau actief blijven, dan mag Singapore tussen de 2 en 3 procent groei verwachten.

    • Hans Klis