Ten minste veertig doden bij bomaanslagen in Nigeria

Nigeria is regelmatig het slachtoffer van bomaanslagen, zoals een maand geleden in Abuja.
Nigeria is regelmatig het slachtoffer van bomaanslagen, zoals een maand geleden in Abuja. Foto EPA / STR

Bij een dubbele bomaanslag in het noorden van Nigeria zijn meer dan veertig mensen om het leven gekomen. Beide aanslagen vonden plaats in busstations in Gombe, zo melden omstanders aan het Franse persbureau AFP. De lokale politie bevestigt de aanslagen, maar kon nog geen dodental noemen.

In een van de twee gevallen gaat het mogelijk om een zelfmoordaanslag, zo melden omstanders aan Reuters. Volgens hen liet een man zichzelf ontploffen op het moment dat veel mensen naar de moskee gingen. Van de andere explosie is niet bekend hoe die tot stand kwam.

Ook aanslag in Kameroen

Eerder op de avond werd ook Kameroen, het buurland van Nigeria, al opgeschrikt door een aanslag door zelfmoordterroristen. Daarbij zijn ten minste twintig mensen om het leven gekomen. Wie de daders zijn, is nog onbekend, maar veel andere recente aanslagen in Kameroen werden uitgevoerd door vrouwelijke zelfmoordterroristen, een handelsmerk van terreurgroep Boko Haram.

Sinds Kameroen, buurland van Nigeria, troepen heeft ingezet in de strijd tegen terreurgroep Boko Haram is het land meerdere keren het doelwit geweest van aanslagen. Ook van de aanslagen in Gombe is niet bekend uit welke hoek ze komen.

    • Joost Pijpker