Stukken over EU-naheffing openbaar. Kabinet kende hoge bedrag

Minister Jeroen Dijsselbloem
Minister Jeroen Dijsselbloem Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet heeft vandaag vertrouwelijke documenten vrijgegeven over de naheffing van 643 miljoen euro die Nederland vorig jaar kreeg van de Europese Commissie. Dat meldt persbureau ANP.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stuurde de stukken naar de Tweede Kamer. De Europese Commissie gaf de papieren vrij na een wob-verzoek van De Telegraaf.

Wanneer wist het kabinet van dat bedrag?

De krant wilde onder meer weten wat het kabinet wist over de naheffing en wanneer ze precies op de hoogte waren van die informatie. Ook wilde De Telegraaf weten of is geprobeerd aan de heffing te ontkomen of over de hoogte ervan te onderhandelen.

In de Kamer wilde vooral het CDA dat ook de correspondentie tussen het kabinet en de Europese Commissie openbaar zou worden gemaakt. De partij verweet Dijsselbloem eerder dat hij een toneelstukje opvoerde toen hij verbaasd en boos reageerde op het nieuws van de naheffing. De minister wist daar toen al dagen van.

Dijsselbloem herhaalde vandaag dat hij verbaasd was over de hoogte van de naheffing en het ontbreken van de onderbouwing ervan. Nadat de onderbouwing door de Europese Commissie was geleverd en de berekening correct bleek, heeft Nederland wel betaald, schrijft Dijsselbloem.

Wat staat er in de stukken?

Pieter Omtzigt, lid van de Tweede Kamer voor het CDA, zegt:

“Uit de stukken blijkt dat de Nederlandse regering de details van de naheffing al veel eerder kende. Er ontbreken echter nog steeds documenten die het CDA openbaar wil.”

NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen noemt het pijnlijk voor minister Dijsselbloem om nu te moeten erkennen dat hij in de week vóór 24 oktober al wel op de hoogte was van de omvang van de forse naheffing. De Witt Wijnen:

“Een van zijn ambtenaren, zo blijkt uit de geopenbaarde stukken, had in elk geval op 22 en 23 oktober genoeg details vanuit Brussel gekregen om te veronderstellen dat er wel eens “a serious political difficulty” in de Tweede Kamer van zou kunnen komen.”

De minister zal zich opnieuw moeten verantwoorden

Materieel zal het niet veel uitmaken, zegt De Witt Wijnen:

“Het kabinet heeft, met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, al vorig najaar besloten om de naheffing te voldoen. Wel zal minister Dijsselbloem zich opnieuw moeten verantwoorden voor zijn pogingen om de Kamer niet volledig of niet op tijd te informeren over deze kwestie. Hij verschool zich achter Brusselse vertrouwelijkheid, maar nu blijkt de Europese Commissie een deel van het dossier in elk geval wel te hebben willen openbaren na het wob-verzoek van De Telegraaf.”

Omtzigt heeft al aangekondigd nadere vragen te stellen. Hij vindt dat de minister “een loopje neemt” met wettelijk verplichte informatievoorziening van de regering aan het parlement. Nu het reces is, zal dat een eventueel nader debat hierover pas in september plaatsvinden.

Hoe ging dat vorig jaar met die naheffing?

Nederland hoorde in oktober 2014 dat het voor 1 december ruim 642 miljoen euro extra aan Brussel moest betalen, als eenmalige naheffing op de vaste miljardenafdracht aan de Europese Unie. Dit hoge bedrag was het gevolg van een nieuwe rekenmethode en een nieuwe definitie van de omvang van het bruto binnenlands product (bbp).

Premier Mark Rutte (VVD) reageerde toen ontstemd:

“We gaan het tot de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we de discussie met de Europese Commissie aan. Dát het gebeurt verrast ons niet, maar wel de zeer hoge bedragen.”

Verschillende leden van de Kamer wilden uitleg en vroegen minister Dijsselbloem om de stukken openbaar te maken. Vooral het CDA was kritisch over de volgorde van informatie en vroeg zich af hoe lang het kabinet al op de hoogte was van de naheffing en van het bedrag.

De Telegraaf diende in de tussentijd een wob-verzoek in en nu zijn de stukken dus door de Europese Commissie openbaar gemaakt.

Lees ook:’Naheffing 642 mln, Rutte ontstemd‘ (€).