Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Spanningen tussen christenen en moslims in asielzoekerscentra

Een kamer in het asielzoekerscentrum in Utrecht.
Een kamer in het asielzoekerscentrum in Utrecht. Foto: ANP / Erik van ‘t Wout

Christenen in asielzoekerscentra klagen over intimidaties door medebewoners met een islamitische achtergrond. Syrische christenen vertelden NRC over incidenten waarbij moslims gedeelde ruimtes in verschillende centra in gebruik nemen om te bidden. Ook  spraken ze over individuele conflicten die escaleren tot een handgemeen tussen christelijke en islamitische asielzoekers.

Vrijdag moest de politie in Dronten een eind maken aan een massaal gevecht op het plaatselijke asielzoekerscentrum (azc) tussen Syrische moslims en Eritrese christenen. Volgens getuigen schreeuwden de moslims daarbij Allahu Akhbar (Allah is groot).

Dijkhoff: christenen hoeven niet te vrezen voor hun veiligheid

Gisteren stuurde staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) antwoorden naar de Kamer op vragen van verschillende fracties over de (on)veiligheid van christelijke asielzoekers.

Op de vraag of christenen in azc’s moeten vrezen voor hun veiligheid antwoordde de staatssecretaris: „Dit beeld klopt niet met de feiten, wat niet wegneemt dat er wel degelijk spanning tussen bewoners voorkomt.” En: „Hoewel niet uitgesloten is dat verschil in etnische of religieuze oorsprong tot conflicten tussen bewoners kan leiden, is dit doorgaans niet de oorzaak van de conflicten.”

YouTube-filmpje

Aanleiding voor de Kamervragen vormde een filmpje, gemaakt door een christelijke Pakistaanse asielzoeker in het azc in Gilze en een maand geleden op YouTube geplaatst. Hij liet zien hoe een groep moslims de gezamenlijke keuken in gebruik neemt als gebedsruimte.  Dat is, zoals ook de staatssecretaris schrijft, tegen de regels van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), verantwoordelijk voor de centra: „Het is niet toegestaan om gemeenschappelijke ruimtes te gebruiken als gebedsruimte.”

De Syrische christenen, die zelfs niet met alleen hun voornaam in de krant willen omdat ze bang zijn voor hun medebewoners, hebben in azc’s in Luttelgeest en Budel soortgelijke incidenten gezien. In Luttelgeest werd door een groep moslims gebeden in een gang. Tijdens de ramadan mocht de keuken de hele nacht open blijven om islamitische asielzoekers de kans te geven na zonsondergang te eten, zoals in de vastenperiode verplicht is. In Budel werd een van hen elke ochtend tussen half zes en zes gewekt door kloppen op zijn deur van moslims die iedereen opriepen voor het eerste gebed.

Woordvoerder Jan Willem Anholts van het COA zegt dat hij van deze specifieke gevallen niet heeft gehoord, maar dat ze in strijd zijn met de regels die het COA hanteert. In Gilze had de locatiemanager van het COA de islamitische bewoners toestemming gegeven de keuken te gebruiken voor het avondgebed, aldus Anholts, maar is hij teruggefloten door de dienst. „Van de christelijke bewoners daar hebben wij overigens  geen meldingen gekregen dat ze zich onveilig voelden.” De Syrische asielzoekers zeggen: „Wij klagen niet bij de leiding, omdat we bang zijn voor onze medebewoners.”