Simon Geschke schenkt Giant eerste zege in deze Tour - Gesink stijgt een plaats

Simon Geschke passeert de streep in Pra Loup.
Simon Geschke passeert de streep in Pra Loup. Foto EPA / Yoan Valat

Simon Geschke heeft vandaag op fraaie wijze de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser, die deel uitmaakte van een vroege kopgroep, reed tijdens de beklimming van de Col d’Allos weg bij zijn medevluchters. Op de slotklim naar Pra-Loup wist hij zijn kleine voorsprong te verdedigen.

Achter Geschke werden de Amerikaan Andrew Talansky en de Colombiaan Rigoberto Uran tweede en derde. Thibaut Pinot, die een moeizame start van de Tour kende, werd vierde. Lang leek hij Geschke te kunnen achterhalen, maar na een val in de afdaling van de Col d’Allos liep hij te veel achterstand op om het gat met de Duitser nog te kunnen dichten.

Twitter avatar DavidWalshST David Walsh Geschke has done great ride, wins on own after 4 gruelling hours. Giant-Alpecin one of the more admirable teams in WorldTour. Bravo #tdf15
Twitter avatar mrconde Mikkel Condé v2.0 Good year for German TV to start broadcasting the Tour again, huh? 5 stage wins out of 17. Impressive! #TDF2015

Met zijn overwinning schenkt Geschke Giant-Alpecin de eerste etappezege tijdens deze Tour. Met sprinter John Degenkolb was de Duitse formatie al een aantal keer dichtbij, maar telkens was een andere sprinter net even sneller. Voorgaande rondes reeg Giant - vooral dankzij sprinter Marcel Kittel - juist de zeges nog aaneen.

Gesink naar zesde plaats

Een van Geschke’s medevluchters, de Zwitser Mathias Frank, deed eveneens goede zaken tijdens de rit naar Pra-Loup. Door zijn vlucht kwam hij namelijk bijna zes minuten eerder over de streep dan de groep met favorieten. Frank stijgt daardoor naar de achtste plaats in het algemeen klassement, terwijl hij gisteren nog dertiende stond.

Ook Robert Gesink schoof na de etappe van vandaag een plaats op, al kwam dat vooral door het uitvallen van Tejay van Garderen. De Amerikaan moest al voordat de finale begon afstappen vanwege ziekte. Hij stond op dat moment op de derde plaats in het algemeen klassement.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg “We blijven gewoon een beetje hobby’en, en dan zien we wel waar we uitkomen in Parijs.” Heerlijk, deze Gesink.

Ten opzichte van andere concurrenten moest Gesink vandaag juist tijd toegeven, nadat de Nederlander de favorietengroep op de Col d’Allos niet langer kon volgen. Zo verloor de renner van Lotto-Jumbo achterstand een minuut op Vincenzo Nibali, waardoor hij nu nog maar 25 seconden voorsprong heeft op de Italiaan.

Uitslag etappe

1. Simon Geschke (Giant-Alpecin) 4u12m17s
2. Andrew Talansky (Cannondale) +0m32s
3. Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) +1m01s
4. Thibaut Pinot (FDJ) +1m36s
5. Mathias Frank (IAM Cycling) +1m40s

18. Nairo Quintana (Movistar) +7m16s
20. Chris Froome (Sky) z.t.
25. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +8m32s
35. Bauke Mollema (Trek) +10m10s

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Sky) 69m06s49s
2. Nairo Quintana (Movistar) +3m10s
3. Alejandro Valverde (Movistar) +4m09s
4. Geraint Thomas (Sky) +6m34s
5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +6m40s
6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +7m39s
7. Vincenzo Nibali (Astana) +8m04s
8. Mathias Frank (IAM Cycling) +8m47s
9. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) +11m47s
10. Warren Barguil (Giant-Alpecin) +13m08s

Volledige uitslag hier

Hieronder een overzicht van de etappe, verzorgd door ANP:

 • 1 km: Diverse ontsnappingspogingen in het begin van de etappe, maar het lukt geen enkel groepje renners om afstand te nemen van het peloton. Er haken wel renners af achteraan af, onder wie de Amerikaan Tejay van Garderen, de nummer drie in het algemeen klassement.
 • 40 km: doorkomst col des Lèques (3e categorie): 1. Majka (Pol), 2. Durasek (Kro).
 • 45 km: Coppel (Fra) stapt af.
 • 55 km: Kopgroep van 28 man ontstaat, met onder anderen Steven Kruijswijk, groenetruidrager Sagan (Slw), Pinot (Fra), Porte (Aus), Majka (Pol), Uran (Col), Talansky (VSt) en Frank (Zwi).
 • 58 km: opgave Haas (Aus).
 • 67 km: doorkomst col de Toutes Aures (3e categorie): 1. Pauwels (Bel). 2. Teklehaimanot (Eri). Voorsprong kopgroep op het peloton met geletruidrager Froome (Eng) is ruim twee minuten.
 • 90 km: doek valt voor Van Garderen. Hij geeft op tijdens de beklimming van de derde col van de dag.
 • 96 km: doorkomst col de la Colle-Saint-Michel (2e categorie): 1. Pauwels, 2. Herrada (Spa), 3. Durasek (Kro), 4. Degenkolb (Dui). Opgave Bennet (Ier). Groep Froome, met daarin ook Robert Gesink en Bauke Mollema, volgt op 3.40 minuten.
 • 111 km: Tussensprint: 1. Vaugrenard (Fra), 2. Degenkolb, 3. Sagan. Sagan steviger in het groen.
 • 112 km: Geschke (Dui) trekt er in zijn eentje op uit. Groep met Kruijswijk laat hem gaan op de beklimming van de Col d’Allos. Peloton met gele trui levert tijd in en laat achterstand oplopen naar ruim negen minuten.
 • 133 km: Kruijswijk en Adam Yates (Eng) in achtervolging op Geschke. Pinot (Fra) gaat erop en erover.
 • 139 km: doorkomst Col d’Allos (1e categorie): 1. Geschke, 2. Pinot op 1.00 minuut. 3. Talansky op 1.52, 4. Frank, 5. Kruijswijk. Groep gele trui op 9.17. Daarin Froome, Nibali, Contador, Quintana en Valverde. Gesink kort daarachter, Mollema heeft in de klim moet lossen.
 • 142 km: In de gevaarlijke afdaling van de Col d’Allos glijdt Pinot onderuit. Ook Contador valt. Hij moet van fiets wisselen.
 • 161km: Simon Geschke houdt stand en wint op Pra Loup (2e categorie). Talansky tweede op 0.32, Uran derde op 1.01. Kruijswijk zesde op 2.27, Froome komt boven in gezelschap van Quintana en Valverde op 7.16 en behoudt het geel. Contador verliest ruim twee minuten. Gesink klimt door uitvallen Van Garderen naar zesde plaats algemeen klassement.
  • Joost Pijpker