Seriemoordenaar Koos H. overleden

Seriemoordenaar Koos H. (65) is overleden. Hij is een natuurlijke dood gestorven. H. was de langstzittende tot levenslang veroordeelde van Nederland en verbleef in een tbs-kliniek.

Koos H. in SBS-programma van Peter R. de Vries.
Koos H. in SBS-programma van Peter R. de Vries. Screenshot ANP / Marcel Antonisse

Seriemoordenaar Koos H. is overleden, meldt persbureau ANP vandaag. Hij is enkele dagen geleden een natuurlijke dood gestorven en was al enige tijd ernstig ziek. H. was de langstzittende tot levenslang veroordeelde van Nederland en verbleef in een tbs-kliniek. Koos H. is 65 jaar geworden.

De Hagenaar werd in 1982 veroordeeld wegens marteling, seksueel misbruik en moord op twee meisjes van elf en twaalf en een jonge vrouw van achttien. De moorden vonden plaats in 1979 en 1980. In zijn woning vond de politie een martelkamer, waar hij de meisjes zou hebben misbruikt. H. wordt met nog meer onopgeloste moorden en verdwijningen in verband gebracht, maar hij is daar nooit voor vervolgd.

In de jaren tachtig ontkende H. dat hij de moorden had gepleegd. In 1997 legde hij alsnog een gedeeltelijke bekentenis af zodat hij naar een tbs-kliniek kon worden overgeplaatst. In 1999 ging hij naar de tbs-inrichting Dr. S. van Mesdagkliniek in Groningen, in 2010 naar Vught.

De biecht van Koos H.

In 2010 kwam H. opnieuw in het nieuws door een aantal uitzendingen met verborgen camera’s van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. In De biecht van seriemoordenaar Koos H. liet De Vries de veroordeelde kindermoordenaar over zijn daden praten. Voor het eerst noemde H. details over de moorden.

H. vertelde een voormalige jeugdvriend, die werkte als infiltrant voor De Vries, ook over seksuele contacten die hij in de tweede helft van de jaren zeventig zou hebben gehad met de voormalige vicepresident van de Haagse rechtbank, die in 2004 overleed.

Die zou hem bepaalde gunsten hebben verleend, zoals een betere advocaat, een psychotherapeut en gratis rijlessen. Ook zou H. aan de rechter impliciet hebben bekend dat hij deel had genomen aan een wraakactie in de Haagse onderwereld, maar hij werd wegens gebrek aan bewijs door hem vrijgesproken. Ook zou Koos H. porno kunnen kijken in de tbs-kliniek in Vught waar hij verbleef.

De Amsterdamse rechtbank bepaalde in 2010 dat de misdaadjournalist een dwangsom van 500.000 euro moest betalen als hij de derde aflevering van het drieluik zou laten zien. Daarom gebruikte De Vries reconstructiebeelden. De eerste aflevering mocht hij wel uitzenden, omdat daar geen beelden van Koos H. in te zien waren. De tweede aflevering zond hij ook uit, ondanks een dwangsom van 15.000 euro.

De afleveringen staan op YouTube:

Naschrift (9 augustus 2015): Op verzoek van zijn zoon is de naam van de overleden voormalige vicepresident van de Haagse rechtbank uit dit stuk verwijderd [red.]