Pentagon: leider terreurgroep Khorasan gedood

Het Amerikaanse ministerie van Defensie denkt dat leider Muhsin al-Fadli van de Khorasan-terreurgroep is omgekomen door een Amerikaanse luchtaanval in Syrië. De groep bestaat uit onder anderen veteranen van Al-Qaeda en zou destijds op de hoogte zijn geweest van de plannen voor de aanslagen op 11 september 2001 in de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington maakte de dood van Al-Fadli bekend.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington maakte de dood van Al-Fadli bekend. Foto: AP / Charles Dharapak

Het Amerikaanse ministerie van Defensie denkt dat leider Muhsin Al-Fadli van de Khorasan-terreurgroep is omgekomen door een Amerikaanse luchtaanval in Syrië. Dat meldde het Pentagon gisteren.

De terreurleider zou al op 8 juli zijn gedood toen hij in een voertuig zat bij de Syrische plaats Sarmada. Het is niet de eerste keer dat het Pentagon de dood van Al-Fadli melden. Vorig jaar september dacht Washington al dat Al-Fadli was gesneuveld bij een luchtaanval. Dat bleek onjuist.

Khorasan zou nog gevaarlijker zijn dan IS

De Khorasangroep is een terreurbeweging die gelieerd is aan de Syrische tak van Al-Qaeda. De beweging werd in het najaar van 2014 door de Verenigde Staten gepresenteerd als nog gevaarlijker dan IS of Al-Qaeda.

De groep zou op het hoogte zijn geweest van de plannen voor de aanslagen van 11 september, voordat die in 2001 plaatsvonden. Leider Al-Fadli zou bovendien een vertrouweling zijn geweest van toenmalig Al-Qaedaleider Osama Bin Laden.

Volgens het Pentagon was Al-Fadli ook betrokken bij de aanslag op de Franse supertanker MV Limburg voor de kust van Jemen in 2002. Ook zou Al-Fadli betrokken zijn geweest bij de aanslag op het eiland Failaka bij Koeweit, waarbij een Amerikaanse marinier om het leven kwam.