Ondernemers krijgen steeds vaker krediet

Voor steeds meer ondernemers wordt een kredietaanvraag goedgekeurd. Dat blijkt uit de Financieringsmonitor van onderzoeksbureau Panteia, die minister Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Kamer stuurde.

Voor steeds meer ondernemers wordt een kredietaanvraag goedgekeurd. In 2014 werd 78 procent van de aanvragen gehonoreerd, een jaar eerder was dat nog 62 procent.

Dat blijkt uit de Financieringsmonitor 2015 van onderzoeksbureau Panteia, die minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Kamer stuurde.

Voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) blijft het lastig om aan financiering te komen. In het eerste halfjaar van 2015 steeg het aantal goedgekeurde aanvragen van 51 naar 57 procent.

Volgens minister Kamp is het positief dat ondernemers weer vaker de financiering krijgen om te investeren in nieuwe producten en diensten.

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers hun ‘huisbank’ vaak niet zien als mogelijke kredietverstrekker, ze kijken eerder naar andere banken of naar familie en vrienden voor een lening.

    • Sjoerd Klumpenaar