Nooit meer vakantiestress

Een nieuwe groep mensen heeft zich op de reismarkt gestort. Ze noemen zichzelf ‘zelfstandig reisadviseur’ en ze organiseren vakanties op maat. Hun aantal groeit snel, terwijl het aantal reisbureaus afneemt. „Dit werk gaat altijd door, de computer en de telefoon staan 24 uur per dag aan.”

None
Illustratie Veronique de Jong

‘We waren dit jaar erg laat met boeken; pas twee maanden geleden bedachten we dat we naar Azië wilden. Rondreizen door Thailand, want dat staat bekend als ‘makkelijk met kinderen’”, vertelt Belinda van der Aa. Alleen, ze wist verder niets van dat land, maar had wel specifieke wensen voor de vakantie met haar man en drie dochters van 11, 14 en 16. Het moest een reis worden van drie weken met cultuur, natuur, iets actiefs en wat ontspanning. Het liefst op „niet al te toeristische” plekken. Bovendien wilde Van der Aa niet slapen in massahotels, en alles moest passen binnen een budget dat „nou ook weer niet overdreven ruim is”. Zelf op internet zoeken kostte haar te veel tijd. Daarom ging Van der Aa naar Suzanne Boekee, een zelfstandig reisadviseur, of ‘zra’, zoals dat in de reiswereld heet. Boekee puzzelde binnen drie dagen de Thailandtrip in elkaar, met alles erop en eraan: vluchten, binnenlandse treinreizen, excursies, overnachtingen, zelfs elke ochtend een verzorgd ontbijt. En als het gezin in Bangkok aankomt, staat daar het ‘lokale contact’ op het vliegveld klaar voor de transfer naar het hotel.

Een zelfstandig reisadviseur bedenkt, plant en maakt reizen op maat. Als je via hen een reis boekt, kost dat niets extra. De zra verdient aan commissies van bijvoorbeeld touroperators, vliegmaatschappijen en hotels. Het grootste voordeel voor de reiziger: de zra neemt álle rompslomp op zich en kent, anders dan een reisbureau, geen vaste openingstijden. Terwijl de afgelopen jaren veel reisbureaus hun deuren moesten sluiten, komen er steeds meer zra’s bij. Ze werken als zzp’er, maar zijn meestal aangesloten bij een overkoepelende franchiseorganisatie.

Suzanne Boekee (43) houdt ervan om reizen in elkaar te puzzelen voor mensen die de weg niet weten. Ze werkt vanuit haar huis in Gouda en is sinds anderhalf jaar zelfstandig reisadviseur. Ze sloot zich aan bij Travel Counsellors, waar ze haar kennis over het vak bijspijkert op bijeenkomsten en ‘e-learning sessies’. „En ik maak studiereizen naar landen die ik nog niet zo goed ken.”

Boekee zegt álles te kunnen regelen. Voor een klant in een rolstoel die naar Amerika ging, checkte ze bij alle hotels vooraf hoe breed hun deuropeningen waren, om zeker te weten dat hij overal door kon rijden. Als er op de plek van bestemming iets misgaat – een hotelkamer die tegenvalt, een transfer die mislukt – dan kunnen klanten op haar terugvallen. „Dit werk gaat altijd door, de computer en de telefoon staan 24 uur per dag aan.”

Zestigplussers op Chersonissos

Sietske Meusen (36) uit Hendrik-Ido-Ambacht, is sinds vierenhalf jaar zelfstandig reisadviseur en aangesloten bij Personal Touch Travel. Naast vakanties boekt ze ook zakenreizen, en huwelijksreizen. Ze heeft steeds meer werk: „Tot nu toe is mijn omzet ieder jaar met 25 procent gegroeid.” Mensen komen bij haar, vaak via via, en noemen hun budget, bestemming en wensen. „Dan duik ik in mijn systeem met leveranciers en stel een vakantie samen, waar ze happy mee zijn.”

Als een bestemming niet lijkt te passen bij een klant, zegt ze dat ook. Zoals de twee zestigplussers die deze zomer naar het Griekse Chersonissos wilden, een partyplek voor pubers op Kreta. Ze hadden een accommodatie op internet gezien, in het uitgaansgebied. „Ik heb uitgelegd dat dat niet zo’n goed idee is en een andere plek op Kreta aangeraden. Persoonlijk advies dat je op internet niet krijgt.”

Als er is geboekt brengt Meusen op afspraak de reispapieren langs „op elk gewenst tijdstip, ook ’s avonds als dat beter uitkomt.” Alles gesorteerd in een mapje, compleet met kofferlabels en kofferriemen. Ze is nu bijna elke avond op pad. „Juli en augustus zijn drukke maanden.”

Je moet enthousiasmeren

Je moet een bepaald type zijn voor dit werk, zegt Charlotte Jennen (46) uit Hilversum. Zij is drieënhalf jaar zelfstandig reisadviseur. „Je moet kunnen netwerken, mensen enthousiasmeren, het duurt even voor ze vertrouwen in je krijgen.” Ze werkte jarenlang als salesconsultant, en heeft ervaring met verkopen. „Dat komt nu goed van pas.”

Ze legt uit dat je bij haar niet duurder uit bent dan wanneer je zelf boekt op internet. Ze verdient aan de commissies die ze krijgt bij de reisaanbieders waar ze zaken mee doet. Via het hoofdkantoor van The Travel Club waarbij ze zich aansloot worden deals geregeld. Daarnaast heeft ze haar eigen lokale contacten.

„Ik betaal een franchisebedrag aan The Travel Club, daarvoor kan ik hun back office gebruiken. Zij regelen de facturen van mijn klanten en de betaling aan de reisorganisaties waarbij ik boek.” Ze regelt veel luxe rondreizen naar Azië, Zuid-Afrika en Amerika „voor gezinnen met oudere kinderen, die voor zo'n reis nog wel met hun ouders meewillen”.

Jennen noemt het leuk, maar hard werken. „De commissies zijn niet enorm, ik draai elk jaar beter, maar het duurt nog even voordat ik zelf een luxe rondreis kan maken.”

    • Lenny Gerdes