Nieuwe app om vreemden te bellen

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Brent Hurley, één van de oprichters van YouTube, vindt social media slecht voor het persoonlijk contact. Daarom maakte hij SayMore, een app die je aanspoort met vreemden te bellen. Techcrunch twijfelt of het een succes wordt.

De app laat profielen zien van personen die in zijn voor een gesprek. In je profiel geef je aan wanneer je zin en tijd hebt om te praten. Buiten je voornaam, interesses en een knop om via VOIP te bellen voegt de app ook gespreksonderwerpen aan je profiel toe. Je kunt voorgestelde onderwerpen aanklikken en aan je profiel toevoegen. Zo kun je aangeven graag over de huidige situatie in Griekenland te praten. Of over de de invloed van social media op persoonlijk contact. Het bellen gaat anoniem en is gratis. Hurley kwam op het idee door leuke gesprekken met vreemden in het vliegtuig.

“Mensen zijn sociale dieren maar dat verliezen we soms uit het oog doordat iedereen op zijn telefoon zit te staren.”

SayMore is verkrijgbaar via Ios en heeft nu een paar duizend gebruikers.

Auto’s van Chrysler op afstand bestuurbaar

Een computer die ongevraagd het stuur overneemt terwijl je rijdt. Het kan. Een groep hackers leverde het bewijs door een Cherokee Jeep te hacken. Achter het stuur zat een verslaggever van Wired die meewerkte aan het experiment.

De test toont aan dat het hacken van auto’s makkelijker is dan gedacht. Vooral de modellen van Chrysler uit 2013, 2013 en 2015 zijn er gevoelig voor. Niet alleen in een Chrysler valt in te breken. Dezelfde techneuten hackten vorig jaar een Toyota Prius. Het belangrijkste voor een hack is volgens Wired het IP adres van de auto. Daarmee kon de fireware aangepast worden. De hackers hadden controle over de ruitenwissers, de radio, de airco en konden zelfs het remmen en gassen beïnvloeden.

De details over de hack blijven nog even geheim. Die worden volgende maand gedeeld tijdens hackersbijeenkomst Black Hat. Chrysler is uiteraard niet blij met de publicatie. De hackers informeerde de producent waarop Chrysler met een aangepaste versie van de huidige software kwam, maar die kunnen klanten volgens The Verge nog niet zelf downloaden.

Wall Street voorspelt: Apple’s groei stopt eind 2016

Veel nieuws rondom Apple. De Apple store lag dinsdag urenlang plat en de kwartaalcijfers zijn binnen. Het afgelopen kwartaal verkocht het techbedrijf 47,5 miljoen iPhones. Analisten hadden op 48,8 miljoen gerekend. Toch was er een stijging van 35 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Quartz noemt de groei die Apple de laatste 10 jaar maakte ongekend. Maar - stelt de site - die kan niet eeuwig zo doorgaan. Financiële analisten voorspellen dat de groei eind 2016 stagneert. Dit jaar groeide het bedrijf met 32 procent. Volgend jaar is dat volgens Wall Street nog maar 5 procent.

De grootste reden zou de iPhone zijn. Die zorgt al jaren voor een enorme groei. Vorig jaar was de iPhone verantwoordelijk voor 60 procent van de totale groei. Maar de smartphone-markt begint verzadigd te raken. Analisten van investeringsbank Jefferies beschreven in juni de verwachte “flat Phone growth”. Kortom: de markt is eind 2016 verzadigd en Apple zal wat anders moeten verzinnen om zo hard te blijven groeien. De vraag is of de Apple Watch populair genoeg is om het techbedrijf van blijvende groei te voorzien. Over hoe succesvol de Apple Watch nou écht is, wordt druk gediscussieerd. Bij de bekendmaking van de nieuwe cijfers werd niet genoemd hoeveel exemplaren er tot nu toe verkocht zijn.

    • Annemieke Ruggenberg