Belgische comeback van Tourpresentator voor één avond

Fans van Mart Smeets konden hun hart ophalen gisteravond: daar zat hun held weer, in een late night praatprogramma over de Tour de France.

Na 42 jaar in de wielerwedstrijd en twaalf jaar zijn eigen praatprogramma, moeten wij het dit jaar zonder de sportpresentator stellen. Gelukkig was Vive le Vélo, de Vlaamse evenknie van zijn Avondetappe, bereid om Smeets één keer asiel te verlenen.

Natuurlijk ging het even over het einde van zijn Avondetappe: „Ik zie het niet als een geamputeerd lichaamsdeel. Ik heb er wel vrede mee.” En natuurlijk moest hij presentator Karl Vannieuwkerke even op zijn plaats wijzen, door in een bijzin te zeggen: „Jij was toen nog niet in de Tour”. Op de avond van de Belgische onafhankelijkheidsdag stelde Smeets: „We hadden in 1830 nooit uit elkaar moeten gaan, dan hadden jullie nu tenminste iemand in de top-10 gehad.” (Nederland heeft twee renners in de top-10, België nul).

Centrale vraag was: koploper Chris Froome levert zulke bovenmenselijke prestaties, kan dat wel zonder doping? Smeets waarschuwde voor te veel wantrouwen: „We moeten niet steeds denken: het is een fantastische prestatie dus hij heeft gepakt. Ik ben te goedgelovig geweest en ik heb me laten belazeren, maar laten we niet cynisch worden. Dat zou dit grootse sportfeest bederven.”

Door de overmacht van Froome wordt de Tour wel saai, vond Vannieuwkerke. Gelukkig is daar Peter Sagan, de eeuwige tweede, die vechtlust aan humor paart. Smeets: „De Tourorganisatie mag blij zijn met zo’n mens in de koers. Hij is rock ‘n’ roll. Had hij niet ooit in de poep van een dame geknepen?”

Smeets gaf op het einde de fans nieuwe hoop. Hij zei dat hij volgend jaar bij Sport 1 een Tourprogramma gaat maken met Jack van Gelder. Dat was natuurlijk een grapje. Toch, Mart?

    • Wilfred Takken