Lezen op locatie#2: Duitsland

Wie wil weten waar de kerk staat heeft genoeg aan een reisgids. Maar wie een land echt wil leren kennen kan er beter een roman, een thriller of geschiedenisboek over lezen. We maakten een selectie voor populaire vakantiebestemmingen. Met vandaag: Duitsland.

Roman

Timur Vermes: Daar is hij weer. Vertaald door Liesbeth van Nes. De Bezige Bij Antwerpen, 320 blz. € 22,50

Schermafbeelding 2015-07-22 om 15.27.18Duitse bestseller over Hitler die in 2011 ontwaakt op een bouwterrein in hartje Berlijn. Al wandelend in uniform en verbaasd over zijn nieuwe omgeving, belandt hij bij een krantenkiosk. De kioskhouder vindt hem zo op Hitler lijken dat hij een televisiezender belt, die van de nog altijd 56-jaar oude Führer met behulp van de juiste marketing een kijkcijferkanon maakt. Daar is hij weer kan het best worden gezien als een sociologisch fenomeen dat misschien iets zegt over Duitsland: waarom werd dit eigenlijke niet zo grappige boek er een megaseller?

Non-fictie

Neil MacGregor: Germany. Memories of a Nation. Allen Lane, 598 blz. € 45,-

Schermafbeelding 2015-07-22 om 15.25.50Een van de beste manieren om Duitsland te leren kennen is het lezen van Germany van Neil MacGregor, de directeur van het British Museum in Londen. In dertig rijk geïllustreerde essays beschrijft MacGregor 600 jaar Duitsland, van de Middeleeuwen tot nu. De onderwerpen variëren van worst, bier en porselein tot schrijvers, schilders en politici als Goethe, Dürer en Bismarck. Meestal begint MacGregor met een voorwerp, kunstwerk of gebouw om vervolgens op een persoonlijke wijze een aspect van Duitsland te behandelen.

De sterk uiteenlopende essays vertellen niet een groot verhaal met een rode draad. Dat is volgens MacGregor ook niet mogelijk, want fragmentatie en tegenstrijdigheden zijn juist kenmerkend voor Duitsland, het land bij uitstek dat zich niet laat kennen.

Hippe architectuur

Peter Schneider: Berlijn. Biografie van een nieuwe stad. Vert. Inge Kok. Atlas Contact, 416 blz. € 25,-

Schermafbeelding 2015-07-22 om 15.26.12Volgens sommigen is Berlijn als hoofdstad van de hipsters alweer voorbijgestreefd door steden als Boedapest, maar na de val van de Muur groeide het ongedeelde Berlijn uit tot hipste stad van de wereld.

Met oog voor veelzeggende en absurde anekdotes brengt de Duitse journalist en schrijver Peter Schneider een ode aan de stad. Hoewel hij dit jaar 75 wordt, leidt Schneider de lezer ook langs de clubs, een van de redenen waarom vele duizenden jongeren, onder wie 17.000 uit Israël, naar de hoofdstad van het verenigde Duitsland trokken.

 

 

 

 

Gisteren ging de reis naar Frankrijk.

    • onze boekenredactie