Justitie: liquidaties voorkomen door vondst ‘ongekende’ wapenvoorraad

De politie vond in Nieuwegein een compleet arsenaal. Justitie suggereert een verband met de recente liquidatiegolf in het criminele circuit.

De politie toont de wapens die zijn aangetroffen in Nieuwegein. Foto Koen van Weel/ANP

Met een „ongekend grote” wapenvondst hopen politie en justitie liquidaties in de onderwereld te hebben voorkomen. Gisteren maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat vorige week woensdag in de opslagboxen van een appartement in Nieuwegein 36 automatische wapens, zestig pistolen en revolvers, negen handgranaten en grote hoeveelheden munitie en kogelwerende vesten zijn gevonden.

Zeven mannen uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein zitten vast in verband met de vondst. In woningen en garages van de verdachten werden nog drie vuurwapens met munitie aangetroffen, waaronder een mini-uzi-machinepistool, een zelfgemaakte fragmentatiebom en twee gestolen „snelle auto’s”. Ook zijn telefoons, sim-kaarten, usb-sticks, computers, notitieboekjes, cocaïne, hasj en xtc in beslag genomen.

„De wapenvondst werd gedaan in een onderzoek naar een groep verdachten die zich bezig lijkt te houden met de voorbereiding van een of meerdere zéér ernstige delicten”, meldt het OM. Bijvoorbeeld geweld en liquidaties, lichtte de officier van justitie gisteren toe.

Advocaten zijn boos dat politie en justitie hun vondst met veel bombarie bekend hebben gemaakt en dat journalisten en fotografen gisteren de wapens mochten zien, terwijl hun cliënten in beperking zitten en zij zich niet in de media kunnen verdedigen.

Of de forse wapenvondst de grootste ooit is in Nederland, kon het OM niet bevestigen. Het kon evenmin zeggen of, en zo wanneer, de wapens eerder zijn gebruikt. Ook de herkomst ervan is nog onbekend. Het type wapens en auto’s dat is aangetroffen is gangbaar bij de recente afrekeningen in de onderwereld. De groep verdachten kwam in januari in beeld.

Afgelopen voorjaar trof de politie in garageboxen in Geleen raketwerpers, automatische wapens, pistolen en handgranaten aan, plus een drugslab. Die vondst hield verband met onderzoek naar de motorclub Bandidos. Ook in Amsterdam stuitte de politie vorig jaar bij toeval op een partij zware wapens.

De liquidaties in de onderwereld in en rond Amsterdam zouden te maken hebben met ruzies over drugs. Vorige maand nog werd in Zaandam vlakbij een school ‘beroepscrimineel’ Lucas Boom (43) doodgeschoten voor het oog van tientallen kinderen. Kort daarvoor werd in Amsterdam een tram met kogels doorboord bij een moord. Dergelijke liquidaties zorgen niet alleen voor veel onrust onder criminelen, maar ook onder de bevolking.