Texas Instruments heeft meer met Nederland te maken dan je denkt

Foto Bloomberg

Ken jij Texas Instruments alleen van de grafische rekenmachine die ergens in een lade ligt te verstoffen? Je bent niet de enige. Maar dikke kans dat ze ook in de tablet zitten waar je dit op leest of in de laptop die op je bureau staat. Drie dingen die je nog niet wist over het bedrijf uit Texas, dat vandaag zijn kwartaalcijfers presenteert.

1. Geen rekenmachines, maar chips

Texas Instruments maakte in 1967 de eerste draagbare rekenmachine ooit. Maar nog veel meer dan rekenmachinebouwer is Texas Instruments chipmaker. Sterker nog, het is zelfs één van de grootste chipfabrikanten ter wereld. Van de totale omzet van Texas Instruments komt maar een klein deel uit de rekenmachines:

Anno 2015 valt er nauwelijks nog geld te verdienen met rekenmachines, genoeg gratis apps te vinden die hetzelfde kunnen. Tegelijk betaal je voor een calculator van Texas Instruments al snel tegen de honderd euro.

Maar ook het maken van chips doen ze al meer dan zestig jaar. En stiekem zitten ze in van alles.

2. Hun grote concurrent is een bedrijf uit Eindhoven

Texas Instruments zit in de sub-top van de chipindustrie - een sector waar jaarlijks zo’n 360 miljard dollar in omgaat.

En in deze sub-top is de concurrentie enorm. Bovenstaande grafiek laat het marktaandeel van chipfabrikanten in 2014 zien, nog voordat de Eindhovense chipfabrikant NXP in maart het Amerikaanse Freescale overnam voor 12 miljard dollar (10,6 miljard euro). Volgens NXP-topman Rick Clemmer werd de Eindhovense chipfabrikant na de overname de nummer zeven ter wereld. Oftewel: een concurrent die steeds dichter bij Texas Instruments komt.

Dat is balen voor de chipmaker uit Texas, die zelf lange tijd op NXP aasde. Nadat die overname definitief van de baan was in maart, zakte de beurskoers van Texas Instruments flink naar beneden:

3. Een overname is hard nodig

Texas Instruments mag dan nog zo’n oud bedrijf zijn, en zoveel ervaring hebben in de chips, volgens analist Jos Versteeg bij Theodoor Gilissen staat de winstgevendheid onder druk. Het fabriceren van de halfgeleiders is namelijk een enorm prijzige bezigheid:

“Chipproductie is ontzettend kapitaalintensief. De technologie is duur en de winstmarges zijn daardoor klein. Schaal is enorm belangrijk in deze sector. Want hoe groter de producent, hoe beter ze deze kosten van chips fabriceren kunnen opvangen.”

Oftewel: Texas Instruments moet op zoek naar overnameprooien. Het moet groter worden om winstgevender te worden. Iets waar andere chipproducenten dit jaar al gretig aan begonnen zijn: in mei kocht Avago (uit Singapore) zijn branchegenoot Broadcom voor 37 miljard dollar.

Twitter avatar NXP NXP .@NXP and @Freescale Announce $40 Billion Merger http://t.co/Dxu6Dr7FQw $NXPI

Ook marktleider Intel doet mee aan de overnamestrijd. Het maakte vorige maand bekend chipmaker Altera over te nemen.

    • Guus Ritzen