Janneke Vreugdenhil Lamsstoof met rozemarijn en rode wijn

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Lam, rode wijn, rozemarijn, maak deze stoofpot en uw huis zal naar de Provence ruiken. Gintare Marcel schrijft ‘een flinke bos rozemarijn’ voor. Dat is wat overdreven. Rozemarijn heeft zo’n sterk aroma dat een paar takjes voldoende zijn.

Verhit 2 eetlepels van de olie in een ruime braadpan. Bestrooi het lam met zout en peper en braad het, zo nodig in twee porties, aan alle kanten aan. Haal uit de pan en bewaar. Fruit de uien in de rest van de olijfolie (in dezelfde pan) een paar minuten tot ze zacht worden. Voeg knoflook en wortels toe en bak een paar minuten mee. Roer de tomatenpuree er goed door, gevolgd door de balsamicoazijn. Giet de rode wijn erbij met de tomaten en suiker en roer door. Voeg de rozemarijn en laurier toe. Dek af en laat 3 uur sudderen. Het vlees moet heel gaar zijn. Daarna kun je de vloeistof afgieten, opvangen en snel inkoken tot ½ of 1/3, of je kunt na 2½ uur het deksel eraf halen en het vuur wat hoger zetten, zodat er vloeistof verdampt. Het is belangrijk de saus in te laten koken om de smaken te concentreren. Doe het vlees, zo nodig, terug in de pan om op te warmen. Serveer met aardappels of pasta.

    • Janneke Vreugdenhil