Italiaanse rechter legt beslag op 2 miljard van gokmaffia

Foto: AP Photo / John Locher

De Italiaanse rechter heeft vandaag beslag laten leggen op vermogen van de Italiaanse gokmaffia ter waarde van 2 miljard euro. Dat meldt het persbureau AFP.

Het gaat om vermogen van de Calabrese maffia, waarvan nu blijkt dat die zich op grote schaal bezighield met de gokmarkt in Noord-Italië.

Onder de in beslag genomen activa vallen zo’n 1500 gokhuizen en 56 bedrijven, waarvan er elf in het buitenland gevestigd zijn. Er zijn 28 betrokkenen opgepakt; 23 anderen moeten zich melden bij de politie.

Een grote klap toegebracht

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano toonde zich tevreden na de beslaglegging. Hij sprak van een ‘grote klap’ die was toegebracht aan de ‘Ndrangheta - een ander woord voor de Calabrese georganiseerde misdaad.

Het is voor het eerst dat een rechter de link tussen de Noord-Italiaanse economie en de activiteiten van de Calabrese maffia zo duidelijk legt. Over het algemeen wordt aangenomen dat de maffia vooral in het zuiden van Italië actief is.

    • Sjoerd Klumpenaar