Ik ben een beweeglijk type

Fleur Veer (34) is shiatsutherapeut. Ze geeft ook stoelmassages. Met haar vriend huurt ze een huis in Amsterdam. „We willen een gezin stichten, dan zijn gescheiden rekeningen niet praktisch.”

None
Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik ben een beweeglijk type, achter een bureau zitten past niet bij mij. Na mijn studie klinische ontwikkelingspsychologie ging ik in de jeugdzorg aan de slag, maar ik kwam er al snel achter dat dat niets voor mij was. Je moet veel vergaderen en rapporteren, de mens staat er niet centraal. Bij shiatsu is dat wel het geval. Er wordt gekeken naar verschillende aspecten, zoals naar de lichamelijke- en mentale conditie en de leefgewoonten. Na mijn vwo ging ik studeren en dan volg je een pad dat misschien toch niet helemaal het geschikte pad is. Pas toen ik een cursus shiatsu in het buitenland ging volgen dacht ik: dit soort dingen kun je ook doen om van te leven.

Ik ben toen een opleiding tot shiatsutherapeut gaan volgen en daarnaast gaf ik stoelmassages bij bedrijven. Inmiddels heb ik sinds een jaar mijn eigen praktijk, Qi Flow, in het Shiatsu Centrum Amsterdam. De stoelmassages zijn gebleven, omdat ik van de praktijk alleen nog niet rond kan komen. Ik vind het lastig om mezelf in de markt te zetten, ik hou er niet zo van mezelf te verkopen. Mensen kunnen beter ervaren wat shiatsu met hun lichaam doet.

Inmiddels heb ik zo’n 25 vaste klanten en maandelijks één grote vaste massageklus. Daarnaast heb ik geregeld massagewerk bij andere opdrachtgevers. Sommige bedrijven, bijvoorbeeld beursgenoteerde of hotels bieden hun personeel namelijk wekelijks een stoelmassage aan.”

UIT

‘Ik ben altijd goed geweest in het laag houden van mijn vaste lasten, maar sinds ik vorig jaar ben gaan samenwonen lijkt het alsof ik maandelijks meer geld kwijt ben. De huur van mijn vorige woning was bijvoorbeeld niet zo hoog en ook al delen we onze huur nu door twee, hij valt wel duurder uit. De boodschappen vallen buiten mijn deel van de vaste lasten van 500 euro, die kosten delen we ook weer door twee. Mijn vriend vond een gezamenlijke rekening eerst niet nodig, maar inmiddels begint hij in te zien dat het misschien wel handig is. Het ligt in de planning om een gezin te stichten, dus dan zijn twee gescheiden rekeningen zoals we nu hebben niet erg praktisch.

Per maand gaan we zeker één keer naar de sauna. Soms gaan we via een aanbieding en dan zijn we 15 euro de man kwijt, en anders kost het al snel zo’n 25 euro per persoon. De ene keer gaan we in Amsterdam, de andere keer bijvoorbeeld in Weesp of in Diemen.

Verder geef ik niet bijzonder veel geld uit aan kleding en ga ik sporadisch naar de kapper. Mijn vriend en ik houden er wel van om af en toe uit eten te gaan. Meestal wordt het Thais, Italiaans, Indisch of Indiaas, maar heel duur is het nooit. Het overgrote deel van de week eten we gewoon thuis, de ene keer kookt mijn vriend en de andere keer ikzelf.”

    • Liza Titawano