Ha fijn, belastingles voor zzp’ers

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Belastingtips voor zzp’ers, in Houten

Wie: Accountant Patrick Duijnmaijer

“Kijken ze je eerst heel trots aan, die beginnend zzp’ers. En dan zeggen ze: ‘Heb ik zelf gedaan, goed hè?’” Nou, nee dus. Patrick Duijnmaijer, accountant, moet er heel diep van zuchten. Hij ziet meestal binnen vijf minuten welke fouten ze hebben gemaakt bij het invullen van hun belastingaangifte, zegt hij. Vandaar zijn belastingworkshops voor zzp’ers. Het grootste probleem, volgens Duijnmaijer: ze zien zoveel over het hoofd.

Beginnerskorting

“De startersaftrek bijvoorbeeld, voor beginners. Dat is samen met de zelfstandigenaftrek goed voor zo’n 9.400 euro. Niet slecht toch?”

Wat zzp’ers meestal wél onthouden zijn de zakelijke kosten die ze van hun omzet mogen aftrekken. Bewaar de bonnetjes dus van die koppen koffie buiten de deur, en van al die lunches en diners.

Patrick helpt die zzp’ers wel even een handje #zzp

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Zakelijke diners

Al worden die zakelijke kosten, volgens Duijnmaijer, vaak net iets te breed opgevat. Ze moeten namelijk wel aantoonbaar zakelijk zijn geweest.

“De belastingdienst kán je agenda opvragen. Heeft dat verdacht dure etentje plaatsgevonden op een zaterdagavond met acht man? Grote kans dat er dan getwijfeld wordt aan het zakelijke karakter van dat samenzijn.”

Hetzelfde geldt voor het aftrekken van de kosten voor bedrijfskleding- en ruimte. Hierover spreekt Duijnmaijer zijn cursisten meestal even streng toe. “Het is een fijne aftrekpost. Zeker gebruiken. Maar je kunt niet zomaar alles bedrijfskleding noemen. Er zijn eisen. Zo moet je de speciaal aangeschafte outfit alleen tijdens je werk aan kunnen: een overall bijvoorbeeld. En zou je je bedrijfsnaam erop moeten kunnen naaien.” En die studeerkamer noem je dus geen bedrijfsruimte.

“Deze moet over sanitaire voorzieningen beschikken, én een aparte ingang hebben.”

Bewaren

Goed. En gooi je facturen niet weg.

“Bewaar ze in elk geval zeven jaar. De belastingdienst mag uit die periode nog administratie opvragen.”

Oja. Ook niet geheel onbelangrijk: je moet wel zzp’er zíjn. “Dat je niet alleen hobbymatig wat bijklust.” De criteria: je verwacht winst te maken met je bedrijf, neemt deel aan het economisch verkeer. En je steekt minimaal 1.225 uren per jaar in je onderneming. En, wel zo handig, daarvan dus een paar in je administratie.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken