Franse boeren blokkeren opnieuw snelwegen

Protesterende Franse boeren blokkeerden gisteren en vandaag verschillende snelwegen met hun tractors.
Protesterende Franse boeren blokkeerden gisteren en vandaag verschillende snelwegen met hun tractors. Foto EPA / Stephane Geufroi

In Frankrijk gaan boze boeren vanavond opnieuw snelwegen blokkeren. De drukke A6 en A7 bij Lyon gaan dicht. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

De A6 en A7 gaan richting de Middellandse Zee en zijn belangrijke wegen voor toeristen. De snelweg A6 gaat 20.30 uur dicht, hoe laat de A7 wordt geblokkeerd is nog onduidelijk.

Waarom komen de Franse boeren in opstand?

De boeren protesteren tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun vee. Gisteravond en vanochtend blokkeerden de boeren ook de wegen rondom Lille en Parijs.

Franse veeboeren beleven de ergste crisis in dertig jaar tijd: de Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in de afgelopen tien jaar afgeschaft, er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is er flinke concurrentie uit Midden- en Oost-Europa.

De Franse boeren eisen onder meer ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies en actie tegen de “oneerlijke” concurrenten. President Hollande beloofde gisteren steunmaatregelen voor de boeren.