Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Fiat Chrysler komt met update om auto’s te beschermen tegen hackers

De Jeep Cherokee 2014 tijdens de New York International Auto Show van 2013.
De Jeep Cherokee 2014 tijdens de New York International Auto Show van 2013. Foto: AP / Richard Drew

Fiat Chrysler komt met een update van zijn autosoftware om te voorkomen dat hackers de controle over een rijdende wagen kunnen overnemen. Daarmee reageert de autofabrikant op een artikel uit het Amerikaanse technologieblad Wired over twee hackers die erin slaagden om van afstand de motor van een rijdende Jeep Cherokee uit te schakelen.

De twee hackers, Charlie Miller en Chris Valasek, deden dit op uitnodiging van de journalist, die zelf in de auto plaatsnam. Hij wilde de keerzijde aantonen van het feit dat auto’s in toenemende mate in verbinding staan met het internet, namelijk dat auto’s kwetsbaar worden voor hackers. Miller en Valasek wisten in te breken via het UConnect entertainmentsysteem van de auto. Zij kregen controle over de ruitenwissers, de radio, de airco en konden het remmen en gassen beïnvloeden.

Bekijk hier de video van Wired:

Dezelfde journalist liet de twee hackers in 2013 ook al eens een auto hacken, destijds voor het magazine Forbes. Toen zaten de twee hackers bij hem in een Toyota Prius en waren hun laptops verbonden aan de auto. Ditmaal konden de hackers van buitenaf binnendringen.

Eigenaren van getroffen auto’s krijgen gratis update

Volgens Fiat Chrysler, de eigenaar van het merk Jeep, zijn auto’s uit 2013 en 2014 met een 8.4-inch touchscreen getroffen door de hack, waaronder Ram pickup-trucks, de Dodge Durang, de Viper en de Jeep Grand Cherokee. Ook zijn enkele Chrysler 200-wagens uit 2015 getroffen. Eigenaren en dealers van deze modellen kunnen de software-update gratis downloaden via de UConnect-website. Fiat Chrysler gaat eigenaren actief benaderen om ze over het lek te informeren.

Miller heeft aan persbureau AP laten weten dat hij de software-update heeft gedownload en dat de problemen lijken opgelost. Wel is Fiat Chrysler volgens hem ook na de software-update niet in staat om aanvallen van hackers waar te nemen op het moment dat ze plaatsvinden.