Eurotunnel wil vergoeding schade door migranten

Migranten bij een truck die staat te wachten voor de Kanaaltunnel.
Migranten bij een truck die staat te wachten voor de Kanaaltunnel. Foto: Reuters / Vincent Kessler

Het bedrijf dat de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland beheert, wil dat beide landen een bijdrage gaan leveren aan de kosten die gemaakt zijn door illegale migranten. Dat meldt het bedrijf in zijn halfjaarcijfers.

In totaal wil het Frans-Britse Eurotunnel Group 9,7 miljoen euro zien van de Britse en de Franse regering. Het geld is volgens het bedrijf nodig om de instroom van migranten vanaf het Franse Calais te stoppen en om de kosten van oponthoud te dekken.

Het bedrijf achter de Eurotunnel zegt in de eerste helft van 2015 al voor zo’n 13 miljoen euro aan kosten te hebben gehad door vluchtelingen; dat is evenveel als in het hele voorgaande jaar.

Calais is sinds de jaren negentig een verzamelpunt voor migranten die vanaf het Europese vasteland het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. Twee weken geleden bestormden 150 asielzoekers de Kanaaltunnel in een poging Engeland te bereiken. Dit zorgde voor urenlang oponthoud.

    • Sjoerd Klumpenaar