Er zitten donderbeestjes in jullie bloemen, zegt Moskou

van bloemen door Rusland.

Foto AP

De Russische Agrarische Inspectiedienst wil de import van Nederlandse bloemen verbieden. Die zouden zijn besmet met donderbeestjes (tripsen). Volgens inspecteur Aleksej Aleksejenko hebben de Russische autoriteiten de besmetting met de insecten al enkele jaren geleden aangekaart. Omdat de Nederlandse exporteurs geen maatregelen nemen, wordt het tijd voor een importverbod. Op de achtergrond speelt het conflict over het onderzoek naar de vliegramp met de MH17. De Russische regering heeft vorige week op voorhand afstand genomen van het rapport dat dit najaar door de Onderzoeksraad wordt geopenbaard.

Land- en tuinbouworganisatie LTO vindt het hoogst onwaarschijnlijk dat het vinden van „beestjes” voor de Russen de reden is voor het dreigende importverbod. „De Nederlandse standaard ligt hoog”, zegt een woordvoerder. „Iedere partij die het land uit gaat, wordt streng gecontroleerd.” LTO vermoedt dat het statement van Rusland politiek is ingegeven.

1 Houden Russen van bloemen?

Bloemen zijn een belangrijke luxe in Rusland. In de Sovjettijd stonden morsige mannen in de rij voor de bloemenstallen om een paar anjers te kopen voor hun vrouw ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Die schaarste is voorbij. Het assortiment is groter geworden: chrysanten, tulpen, rozen en andere snijbloemen. Maar het blijft een product voor hoogtijdagen. In Moskou kosten bloemen tien keer meer dan in Nederland.

2 Waarom boycotten de Russen de bloemen niet meteen?

‘Nederlandse’ bloemen komen deels uit Latijns-Amerika, Afrika en Israël en worden via Aalsmeer verhandeld. De Russische regering wil niet dat een boycot van Nederland elders in de wereld haar potentiële politieke bondgenoten treft.

3 Hoe groot is de Nederlandse export van bloemen?

De Nederlandse bloemenhandel heeft in Rusland een marktaandeel van 39 procent. In 2014 exporteerde Nederland bijna 31.000 ton bloemen naar Rusland, ter waarde van ruim 200 miljoen euro. Nederland nam 97,4 procent van de totale bloemenuitvoer van de EU voor zijn rekening.

4 Hoe zit het met de Russische boycot van voedsel?

Na sancties tegen Rusland wegens het conflict in Oekraïne, in juli vorig jaar, kondigde Rusland een boycot af voor vlees, zuivel, vis, groenten en fruit uit de Verenigde Staten, de EU en andere westerse landen. Vorige maand werden de sancties en de boycot verlengd. Voorheen importeerde Rusland jaarlijks voor bijna 12 miljard euro voedsel uit de EU. Door de Russische boycot kreeg de Nederlandse export van vooral kaas en vlees een klap. Die is intussen deels gecompenseerd op alternatieve afzetmarkten.