Een fruitboom met veertig soorten fruit: in negen jaar gemaakt

"The Tree of 40 Fruit"
"The Tree of 40 Fruit" Screenshot van "This Crazy Tree Grows 40 Kinds of Fruit" via National Geographic

In New York kan je zomaar langs een boom met veertig fruitsoorten lopen, waaronder perziken, kersen, pruimen, abrikozen en nectarines. Ontwerper van de bomen is de Amerikaan Sam van Aken, kunstenaar en docent aan de Syracuse University. Het kost hem ongeveer negen jaar om zo’n hyper fruitboom te creëren.

Takken afsnijden en ‘lijmen’ aan een andere boom

Als kind raakte hij gefascineerd door een eeuwenoude techniek genaamd “chip grafting” oftewel “enten”. Het werkt zo: Van Aken snijdt een tak met knoppen van bijvoorbeeld een perzikboom af van zijn oorspronkelijke boom en maakt deze op een speciale manier vast aan een onderstam. Zo’n onderstam is een basisboom die hij in zijn boomgaard plant en eerst drie jaar laat groeien. Vervolgens bevestigt hij elk seizoen takken van verschillende soorten fruitbomen eraan. De boom groeit, van vier takken, naar acht, naar zestien takken.

In de video van National Geographic hieronder is precies te zien hoe dat proces verloopt:

Kleurrijke bloesem

In 2011 werd de eerste “Tree of 40 Fruit” geplant. In de lente heeft de bijzondere boom roze, witte en paarse bloesems. In de zomer hangen perziken gemoedelijk naast pruimen en dansen kersen onder de bladeren met abrikozen.

Artist impression van de fruitboom

Artist impression van de fruitboom. Foto via treeof40fruit.com / Sam van Aken

Waar staan die bomen?

Onderdeel van het concept is dat de bomen worden geplant op locaties waar mensen ze zomaar kunnen tegenkomen. Als iemand goed kijkt, zegt Van Aken, zal hij zich afvragen waarom de vorm van de bladeren afwijkt of waarom de kleuren opvallend anders zijn.

In plaats van spontaan tegenkomen, gericht op zoek gaan? Op de kaart hieronder is te zien waar de bomen staan:

Kaart met de locaties van de fruitbomen.

Kaart met de locaties van de fruitbomen. Kaart via treeof40fruit.com

Van Aken heeft ook een Tedtalk gehouden over zijn speciale project:

    • Carlijn Vis