Superscherp lezen op de nieuwe Kindle

De eerste middag met de nieuwe Kindle Paperwhite in de tuin was er een als alle andere. Want de nieuwe lijkt verdacht veel op de versie van 2013. Zelfde uiterlijk, zelfde menu’s, zelfde ingebouwde ledverlichting.

Oude wijn in nieuwe zakken, zo leek het. Maar het verschil zit hem vooral in de resolutie van het e-inkscherm. Die is verdubbeld naar 300 pixels per inch. Superscherp.

De boeken uit de Amazon-winkel kun je alleen op een Kindle lezen. Dat komt door het bestandsformaat (mobi). Het meest gebruikte bestandsformaat voor e-readers (epub) kun je er via een kleine omweg gelukkig ook op lezen. Een conversieprogramma zoals Calibre zorgt ervoor dat alle bestandsformaten voor alle e-readers geschikt worden.

Er zijn meer verschillen tussen de oude en nieuwe Kindle. De betere resolutie zorgt voor meer wit tussen de zinnen en individuele letters. Lekker rustig. Het standaardlettertype is niet meer Caecilia maar Bookerly, die met schreef modern oogt. De veranderingen zijn niet genoeg om een Paperwhite uit 2013 te upgraden. Maar voor wie er nog geen heeft of op zoek is naar een nieuwe e-reader, is dit een absolute aanrader.

    • Laura Wismans