Duizenden Grieken protesteren in Athene tegen bezuinigingen

Demonstranten van de communistische vakbond PAME verzamelen zich voor het Griekse parlement. Foto EPA / Orestis Panagiotou

Enkele duizenden Grieken hebben zich vanavond in de straten van Athene verzameld om te demonstreren tegen de nieuwe bezuinigingen. De betogers verzamelden zich voor het Griekse parlement, waar vanavond gestemd wordt over het pakket maatregelen die Athene moet doorvoeren in ruil voor nieuwe steun uit Europa.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Afgaande op de hoeveelheid helikopters boven het centrum wordt er flink gedemonstreerd voor het parlement aan #Syntagma. #Agreement

Volgens schattingen van de politie zijn er zo’n zesduizend mensen bijeen, zo meldt het Franse persbureau AFP. Het merendeel van de demonstranten is lid van de communistische vakbond PAME, een van de organisatoren van de actie. Daarnaast zijn er ook veel leden van de bond voor ambtenaren de straat op gegaan.

De betogers vinden dat de uit Brussel geëiste bezuinigingen en hervormingen “barbaars” zijn. Anders dan bij de demonstratie van vorige week verloopt de actie van vanavond vrij probleemloos. De vorige keer dat de betogers de straat op gingen liep het uit op rellen en moet de politie traangas inzetten tegen demonstranten.

Het nieuwe protest tegen de bezuinigingen komt op het moment dat het Griekse parlement over een pakket met hervormingen stemt. Die maatregelen moet Griekenland doorvoeren om in aanmerking te komen voor een nieuw steunpakket ter waarde van 85 miljard euro. Om de hervormingen door het parlement te loodsen, heeft president Alexis Tsipras veel hulp van oppositiepartijen nodig.

    • Joost Pijpker