Duitse burgemeester schiet huilende Sahwil (14) te hulp

Palestijnse in Duitsland

Merkel kon niks voor haar doen, de stad Rostock wel.

Merkel troostSahwil nadat de kanselier het meisje had verteld dat „de politiek soms hard is”.
Merkel troostSahwil nadat de kanselier het meisje had verteld dat „de politiek soms hard is”.

Voor het Palestijnse meisje Reem Sahwil dat vorige week voor de ogen van bondskanselier Merkel in huilen uitbarstte, is toch hoop op een verblijfsvergunning in Duitsland. De burgemeester van Rostock, woonplaats van de 14-jarige Sahwil, heeft gezegd niet mee te werken aan een eventuele uitzetting van het meisje en haar familie, die net als zij uit Libanon afkomstig is, schreef Der Tagesspiegel gisteren.

Deze zomer worden mogelijk nieuwe regels van kracht waardoor jonge migranten zoals Sahwil die al jaren in Duitsland wonen en goed geïntegreerd zijn, in aanmerking komen voor een permanent verblijf. Naar schatting 30.000 migranten kunnen van deze regels profiteren. Sahwils ouders komen niet voor deze verblijfsstatus in aanmerking, maar omdat Sahwil minderjarig is, kunnen haar ouders niet worden uitgezet.

Sahwil ontmoette Merkel toen de bondskanselier een bezoek bracht aan haar school in Rostock. Sahwil is geboren in een vluchtelingenkamp in Libanon. Omdat ze twee maanden te vroeg geboren werd, is ze aan haar linkerbeen gedeeltelijk verlamd. Met geleend geld en donaties van onder meer het Rode Kruis vloog de familie in 2010 naar Duitsland om Sahwil te laten opereren. Diverse operaties later vroeg de familie een verblijfsvergunning aan. Wegens haar handicap kregen Sahwil en de familie een tijdelijke verblijfstatus.

Sahwil vroeg Merkel in vloeiend Duits waarom zij en haar familie nog altijd met uitzetting worden bedreigd terwijl ze al vier jaar geleden een verblijfsvergunning hadden aangevraagd. „Ik wil studeren zoals iedereen”, zei Sahwil. „Het is erg onprettig te zien dat anderen van het leven kunnen genieten, en ik niet.”

Daarop antwoordde Merkel dat “politiek soms hard is”, dat er in Palestijnse vluchtelingenkampen duizenden meisjes als Sahwil zijn en dat Duitsland simpelweg niet iedereen kan opnemen. Wel beloofde ze dat asielaanvragen sneller zullen worden afgehandeld. Toen Sahwil vervolgens in tranen uitbarstte, liep Merkel naar haar toe en aaide haar even over het hoofd terwijl ze zei: „Ach, maar je hebt het toch goed gedaan.”

Merkel kreeg veel kritiek op social media omdat ze koel zou hebben geregeerd. Anderen wierpen tegen dat op de beelden te zien is dat Merkel zichtbaar geraakt werd en daarom even naar het meisje toe liep.

Uit een transcriptie van het gesprek blijkt dat Merkel eerder in het gesprek met Sahwil had geprobeerd de afwegingen binnen de asielwetgeving uit te leggen en dat ze had benadrukt dat Libanon geen oorlogsgebied is. Maar ze gaf ook ruimhartig toe dat het geen goede zaak is dat mensen zoals Sahwil vier jaar in Duitsland wonen en daarna weg moeten. „Dat moet veranderen”, zei Merkel

    • Anouk Eigenraam