Hoe de dood van deze leeuw leidt tot discussie over de jacht op wilde dieren

Leeuw Cecil was de koning van safaripark Hwange in Zimbabwe. Maar vorige week werd hij doodgeschoten, gevild en onthoofd door een jager. De dood van Cecil is nu aanleiding voor een debat voor scherpere regels voor de jacht op wilde dieren.

Cecil bleef rustig als hij werd gefotografeerd door toeristen. Foto: Still YouTube

Leeuw Cecil was de koning van safaripark Hwange in Zimbabwe. Maar vorige week werd hij doodgeschoten, gevild en onthoofd door een jager. De dood van Cecil is nu aanleiding voor een debat voor scherpere regels voor de jacht op wilde dieren.

Cecil, dertien jaar, was een grote leeuw met zwarte manen. En een van de lievelingsdieren van de safarigangers van Hwange, want hij was in het geheel niet schuw. Hij gold als een icoon voor wilde dieren in de natuurparken van Afrika. Op YouTube zijn filmpjes te vinden van de nog levende Cecil, die rustig rondloopt terwijl toeristen hem vanuit jeeps en uitkijkpunten filmen en fotograferen:
https://www.youtube.com/watch?v=H4a2htZ2wIQ

Doodgeschoten, gevild en onthoofd

De bekendheid die Cecil genoot maakte hem echter niet minder kwetsbaar voor jagers. Vorige week werd hij doodgeschoten, gevild en onthoofd - de kop van wilde dieren geldt voor jagers als trofee. Volgens National Geograpic werd hij met pijl en boog geschoten door een Spaanse jager. Hij was toen nog niet dood: de Spanjaard, die werd begeleid door professionele jagers, volgde het gewonde dier twee dagen, voordat het werd afgemaakt met een geweer.

Dat gebeurde niet in het park, waar leeuwen worden beschermd, maar op een privéterrein, aldus de jagersorganisatie Zimbabwe Professional Hunters and Guides Association (ZPHGA) in een verklaring op Facebook. Daarmee suggereert ZPHGA dat de dood van Cecil legaal was - al wordt met nadruk gezegd dat de zaak nog verder moet worden onderzocht. De professionele jager die de Spanjaard begeleidde had een vergunning en was lid van de ZPHGA, meldt de club, die wel zegt met ‘spijt’ te hebben kennisgenomen van de dood van Cecil.

Keerpunt

De dood van Cecil is niet uniek. Uit een studie waarbij leeuwen uit Hwange werden gevolgd met behulp van GPS-trackers, bleek dat tussen 1999 en 2007 24 van de 62 gevolgde leeuwen waren omgebracht door jagers. Vooral mannetjesleeuwen zijn een populair doelwit voor jagers: hun manen zorgen voor een indrukwekkende buit. Terwijl juist de dood van een mannetjesleeuw extra ernstig is, schrijft National Geographic. Als zij hun vrouwtjes niet meer beschermen, zal een andere man hun plaats innemen - maar die zal eerst de kinderen van de andere vader doodbijten.

Toch kan de dood van Cecil een keerpunt betekenen in de jacht op leeuwen. Er is namelijk zowel binnen als buiten Zimbabwe grote verontwaardiging ontstaan over zijn dood.

Twitter avatar ValerieBruy Valerie Bruyninckx Zimbabwe’s most popular lion is no longer, because some hunter wanted to take home more than his picture. Shame! #AnimalRights #Cecil
Twitter avatar KoenDoens Koen Doens The killing of Cecil, the famous Hwange Lion in Zimbabwe. One wonders who’s the real beast: the lion, or the hunter. http://t.co/lf1X8q0qe4
Twitter avatar Bri70372823 Bri*Ani-Pals UN http://t.co/nqejvAxVRJ Cecil-Zimbabwes most Famous blk maned Lion was killed by a Hunter last week #ShameonZimbabwe 💔 http://t.co/gGZZBWPlwI

Discussie

Zo is er discussie over de vraag of het wel zin heeft om dieren te beschermen binnen nauw omlijnde gebieden. Dieren trekken zich immers niets aan van deze door mensen opgestelde grenzen. Bovendien, zo meldt National Geographic, zou het jachtverenigingen aansporen om wilde dieren buiten die beschermde gebieden te lokken.

Ook zijn er financiële argumenten: toeristen die willen jagen betalen dan wel meer, maar op lange termijn vormen toeristen die slechts komen kijken een meer duurzame vorm van inkomsten - zeker met een ster als Cecil in het park.

Inmiddels heeft er na aanleiding van de dood van Cecil een grote vergadering plaatsgevonden met alle stakeholders in Hwange, zoals organisaties die zich bezig houden met dierenbescherming, jacht en toerisme. De directeur van African Bush Camps, een grote organisator voor safari’s in het gebied, stelt in een persbericht dat het jagen op leeuwen wat hem betreft helemaal kan worden afgeschaft:

“Ik ben sterk tegen het legaliseren van het jagen op leeuwen in ieder gebied. Ik zal persoonlijk de nationale parken in Zimbabwe en de overheid aanmoedigen om TE STOPPEN MET HET DODEN VAN LEEUWEN en wel onmiddellijk.”

    • Eva de Valk