Sinatra: All or Nothing at All

©

De titel van deze nieuwe tweedelige documentaire over Frank Sinatra dekt de lading. Het succes, de mislukkingen, de dramatische relaties met vrouwen en de verhalen over innige banden met de maffia; het komt allemaal voorbij. Eerder dit jaar kwam Alex Gibney met de diepgravende documentaire Going Clear, over Scientology. Hier neemt hij nog meer de tijd voor zijn onderwerp. De presentatie wijkt af van de meeste biografische films: er zijn geen talking heads te zien er is geen uitleg van een voice-over. Rode draad is een ‘afscheidsconcert’ van Ol’ Blue Eyes in 1971. Aan de hand van elf nummers wordt zijn levensverhaal verteld. Sinatra horen we via oude fragmenten en interviews. Heel jong, als lid van het groepje The Hoboken Four bijvoorbeeld: „Ik ben Frank en we zoeken werk. How about it?” Daarnaast zijn collega’s, bewonderaars en familieleden te horen. Het eerste deel eindigt op een essentieel moment: na een moeilijke periode maakt Sinatra een comeback met een Oscar-winnende rol in de film From Here to Eternity. Maar de relatie met zijn tweede vrouw, filmster Ava Gardner, staat onder grote druk. Volgende week deel twee.

Thijs Schrik