Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Rusland wil een importstop van alle bloemen uit Nederland omdat er ongedierte in zou zitten. Volgens bronnen van Bloomberg ligt het aan de pogingen van Nederland om de waarheid over MH17 boven tafel te krijgen.

De mededeling van Moskou kwam volgens NOS net na de oproep om een internationaal tribunaal waardoor de verantwoordelijken van de vliegramp voor de rechter zouden komen. Rusland ziet dat plan niet zitten.

De Nederlandse Land- en tuinbouworganisatie LTO vindt het hoogst onwaarschijnlijk dat ongedierte in de bloemen een reden zijn. “De Nederlandse standaard ligt wat dat betreft hoog. Iedere partij die het land uit gaat wordt streng gecontroleerd.” Vorig jaar importeerde Rusland voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland.

Supermarkten stunten steeds meer

Het is steeds lastiger om als consument zonder actieproducten thuis te komen. Om de concurentie bij te houden, stapelen supermarkten en drogisterijen actie op actie, meldt De Volkskrant.

In totaal komt 20 procent van de omzet uit aanbiedingen. Bij drogisterijen is dat 40 procent. Nooit eerder was dat aandeel zo hoog. De cijfers laten zien dat consumenten niet-afgeprijsde spullen steeds vaker laten liggen. En laten die aanbiedingen nou juist bedoeld zijn om klanten niet-afgeprijsde spullen te laten kopen. Dat gestunt is niet prettig voor de winstmarges van de winkels en de fabrikant. Volgens merkendeskundige Paul Moers is het voor supermarkten en drogisterijen steeds lastiger om nog geld te verdienen.

“Voor supermarkten is de grens bereikt. Het is totaal doorgeslagen.”

Goed nieuws over internetveiligheid

Ondanks alle verhalen over hackende cybercriminelen, opent Trouw met het bericht dat het internet steeds veiliger wordt. Het artikel is gebaseerd op onderzoek van twee internationale denktanks.

Volgens de onderzoekers is het logisch dat internetcriminaliteit groeit omdat het internet zelf ook groeit. In het rapport staat dat er een vertekend beeld wordt gegeven. De negatieve berichtgeving is volgens Trouw vaak gebaseerd op cijfers van cybersecuritybedrijven. De krant ondervroeg een aantal experts. Hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops, zegt dat we nu niet moeten denken dat het internet ineens heel veilig is.

“De conclusie dat het beter gaat met het internet dan dat we geneigd zijn te denken lijkt met terecht. Het onderzoek zegt niet letterlijk dat het internet steeds veiliger wordt, maar dat het algehele veiligheidsniveau op internet verbetert.”

 

    • Annemieke Ruggenberg