Chinese dissident Ai Weiwei heeft weer een paspoort

Selfie van Ai Weiwei met zijn paspoort Foto Ai Weiwei / Instagram

Meer dan vier jaar nadat het werd afgepakt, heeft de dissidente Chinese kunstenaar Ai Weiwei vandaag eindelijk zijn paspoort teruggekregen. Met een selfie op Instagram toonde Ai zijn nieuwe identiteitsbewijs.

今天,我拿到了护照。

Een foto die is geplaatst door Ai Weiwei (@aiww) op

De post heeft in korte tijd ruim 2000 likes en 300 reacties gekregen. Vanwege zijn kritische houding en activisme tegenover de Chinese Communistische Partij had de kunstenaar een reisverbod opgelegd gekregen. Ai heeft de afgelopen jaren corruptie, nalatigheid en misbruik door overheidsfunctionarissen aan de kaak gesteld.

Luis in de pels van de Chinese overheid

De luis in de pels van Beijing wordt wel vaker dwarsgezeten. Eerder werd hij schuldig bevonden aan belastingontduiking, een misdrijf waarvoor China vaker activisten veroordeelt in een poging ze monddood te maken. In 2009 werd Ai zo erg door agenten toegetakeld dat hij een hersenoperatie moest ondergaan.

Ai is als kunstenaar vooral bekend voor zijn enorme postmoderne installaties. Hij ontwierp grote bronzen koppen van de dierenriem, laste fietsframes aan elkaar en legde in Londen miljoenen handgemaakte zonnebloempitten op de vloer van het Tate Modern. Ook werkte hij als architect mee aan het Nationaal Station van Beijing (beter bekend als het ‘Vogelnest’) dat werd gebruikt bij de Olympische Spelen van 2008.

Het werk van Ai werd de laatste jaren prominent tentoongesteld door musea in de VS, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Hoewel hij telkens werd uitgenodigd voor de openingen van exposities, moest Ai continu verstek laten gaan omdat hij geen paspoort had. Chinezen zijn minder bekend met Ai’s kunst: zijn werk wordt op internet en social media gecensureerd.

    • Casper van der Veen