De verkiezingen waren ‘niet vrij en niet eerlijk’

foto CARL DE SOUZA/AFP

In Burundi mochten inwoners gisteren naar de stembus. Hoogstwaarschijnlijk krijgt president Pierre Nkurunziza een derde termijn. Begin dit jaar probeerde het leger hem nog af te zetten, waarna ruim 170.000 Burundezen het land ontvluchtten. Tientallen mensen kwamen om. Ook gisteren was er geweld. Bij stemlokalen werd geschoten. Zeker twee mensen, een agent en een burger, kwamen om. De Nederlandse ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) noemen de verkiezingen dan ook „niet vrij en niet eerlijk”. Volgens de bewindslieden was er door het geweld „geen ruimte voor dialoog” door het verbod op onafhankelijke media. Oppositieleden werden geïntimideerd. Nederland roept Burundi op te streven naar een „vreedzame uitweg”.

    • NRC