Boeren stoppen met blokkeren Franse snelwegen

Demonstrerende boeren in de omgeving van Caen
Demonstrerende boeren in de omgeving van Caen Foto EPA / Stephane Geufroi

De blokkades die door protesterende boeren waren opgeworpen op de Franse snelweg A1 tussen Lille en Parijs zijn vanochtend weer opgeheven. De eerste auto’s rijden weer, maar er is nog wel in beide richtingen verkeershinder omdat de restanten van de blokkades moeten worden opgeruimd. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Twitter avatar vid VID Ha! @Antoinesabbagh ziet eerste voitures passeren op #A1 >> Lille. Richting Parijs voorlopig nog DICHT #agriculteurs http://t.co/dnCqbboZ0L

Dat gaat langzamer dan gedacht, waardoor de VID vakantiegangers adviseert de snelweg te mijden. De rijrichting Lille - Parijs is voorlopig nog steeds gesloten. De VID heeft een liveblog geopend waar reizigers terecht kunnen voor actuele informatie. De boeren hebben de A1 inmiddels verlaten, maar blokkeren nog wel verschillende regionale wegen in Bretagne en Normandië met tractoren en hooibalen.

Twitter avatar fbleunord France Bleu Nord Sur l’A1 les pompiers déblaient la paille : réouverture dans le sens Paris/Lille vers 7h, dans l’autre sens vers 8h http://t.co/9yw7AOWh4g

Omrijden

De VID adviseert reizigers om te rijden via de A2:

Verkeer kan het beste gebruik maken van de route via Brussel en omrijden over de A2 (meer oostelijk). Niet alleen in Noord-Frankrijk zijn er problemen. Ook in Normandië en Bretagne blokkeren boeren wegen (o.a. rond Caen). Vakantiegangers die de route via Dunkerque proberen moeten daar in de loop van de dag ook rekening houden met hinder.

De boeren hadden de blokkades gisteravond ingesteld omdat ze vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun vee. De Franse regering onderhandelt vanmiddag met de boeren in de hoop overeenstemming te bereiken.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Wie momenteel rondrijdt in Normandië of Bretagne kan maar beter de snelwegen vermijden. Dit is op de weg naar Rennes. http://t.co/R1MKuYjQPu
    • Casper van der Veen