American Psycho uit de schappen gehaald

Ja, 25 jaar geleden misschien, maar American Psycho wordt nu toch niet meer als een omstreden boek beschouwd? De Australische autoriteiten denken er anders over. De lokale politie van Adelaide deed een inval in een boekhandel omdat Brett Easton Ellis’ roman uit 1991 werd verkocht zonder een plastic zakje eromheen.

Op dat zakje staat sinds jaar en dag een waarschuwing voor de expliciete inhoud van de roman waarin de sociopaat Patrick Bateman gezicht en stem gaf aan de immoraliteit van de New Yorkse zakenwereld van de jaren 80. Necrofilie, verkrachting en moord passeren de revue.

Een klant lichtte de politie in over de wetsovertreding van Imprints Booksellers, waar men zich van geen kwaad bewust was. De uitgever had een nieuwe druk zonder waarschuwingen opgestuurd, men was ervan uitgegaan dat de restricties waren opgeheven. Na de sommering van de politie werd de nieuwe druk uit de schappen gehaald.

Easton Ellis zelf was overigens meteen een voorstander van de Australische wet. Toen hij vijf jaar geleden voor het eerst in zijn leven het land bezocht en met de plastic zakjes werd geconfronteerd, belde hij onmiddellijk zijn uitgever op. Niet alleen American Psycho, maar al zijn boeken zouden met zo’n lief klein jasje aangeboden moeten worden. „It’s like a little sandwich!

    • Sebastiaan Kort