Zij wordt het nieuwe gezicht van het Jeugdjournaal

Wie: Welmoed Sijtsma

Leeftijd: 24

Wat: Journalist

Waar: o.a. de NOS

None
Foto ANP

U volgt het nieuws? Dan weet u vast dat Dianda Veldman in september aantreedt als directeur van patiëntenfederatie NPCF, vertegenwoordiger van zo’n 160 patiënten- en consumentenclubs die zich inzetten voor betere zorg. Ze is de opvolger van Wilna Wind, die na ruim vijf jaar is opgestapt.

Niet gehoord? Klopt, het is nauwelijks opgemerkt. Gedachtenexperiment: wat als ze journalist waren geweest?

Afgelopen vrijdag maakte het NOS Jeugdjournaal (NPO) in een vrolijk nieuwsbericht op de website bekend dat de 24-jarige Welmoed Sijtsma het nieuwe gezicht van het programma zou worden. Daarmee volgt ze Milouska Meulens op, die na ruim vijftien jaar Jeugdjournaal overstapt op het VARA-natuurprogramma Vroege Vogels.

Sijtsma, een blonde Friezin die een masteropleiding radio–en televisiejournalistiek volgde aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkte sinds februari 2014 als redacteur en verslaggever bij het Jeugdjournaal. Voor de nieuwe „droombaan” cancelde ze een geplande truckreis door Afrika en beëindigde ze haar carrière bij Omrop Fryslân. Dat de NOS een jubelend bericht uitstuurde over de nieuwe presentator, is logisch.

Opvallender is dat andere media het ‘nieuws’ ook massaal overnamen. Het bericht verscheen op mediawebsites Villamedia.nl en Mediacourant.nl, maar ook online bij Het Parool, RTL Nieuws, The Post Online en NU.nl. Waarom? Is dit voor al die doelgroepen interessant? Wat is de meerwaarde van dit nieuwtje?

Een verklaring: journalisten kijken nu eenmaal graag naar journalisten en naar opmerkelijke ontwikkelingen in hun eigen werkveld. Een voorbeeld is de documentairereeks Iedereen Journalist (NTR) uit 2013, waarin journalist Henk Steenhuis andere journalisten interviewde over de toekomst van de journalistiek. En daar lieten landelijke kranten hún journalisten dan weer over schrijven. De insiders-bubbel is compleet.

Als de media aandacht besteden aan de media moet het publiek daar onvermijdelijk in mee. Toen Sacha de Boer in 2013 vertrok bij de NOS, leverde het een eindeloze stroom aan interviews en tv-optredens op. Op Twitter ontstond spontaan een Sacha-de-Boer-laatste-Journaalzin-wedstrijd. De winnaar: „Dank u wel voor uw aandacht, ik ga nu flitsend verder” – een verwijzing naar haar carrière als fotograaf.

Weet u nog een mooie voor Wilna Wind?

    • Sterre van der Hee