VN-voedselhulp bereikt na een maand kust Jemen

Een Houthi-strijder op de locatie van een bomaanslag gericht op een Houthi-leider in hoofdstad Sana'a vandaag. Zeven mensen zouden zijn omgekomen bij de aanval.
Een Houthi-strijder op de locatie van een bomaanslag gericht op een Houthi-leider in hoofdstad Sana'a vandaag. Zeven mensen zouden zijn omgekomen bij de aanval. Foto EPA / Yahya Arhab

Na vier weken heeft een schip met VN-voedselhulp kunnen aanmeren in de Jemenitische stad Aden. Gevechten tussen Houthi-rebellen en regeringstroepen in de havenstad verhinderden dat de humanitaire hulp veilig gelost kon worden. Volgens een VN-woordvoerder bevat het schip voedsel voor 180 duizend mensen voor een maand.

Voedselsituatie ‘kritiek’

Het is voor het eerst sinds de oorlog vier maanden geleden oplaaide dat een VN-schip in het kader van het Wereldvoedselprogramma Aden bereikt, volgens interim-gouverneur van Aden Nayef al-Bakri aan persdienst AFP. De VN sturen nu meer schepen met voedsel en brandstof naar Aden.

Voor dertien miljoen Jemenieten, meer dan de helft van de totale bevolking, is volgens de VN de voedselsituatie “kritiek”. Tachtig procent van de 25 miljoen inwoners zou afhankelijk zijn van enige vorm van humanitaire hulp. Vertegenwoordigers van de VN kregen vorige week voor elkaar dat een konvooi vrachtwagens met voedsel de provincie Aden binnen konden rijden.

Slag om Aden

Sinds vorige week verdrijven Jemenitische regeringstroepen, gesteund door een coalitie die geleid wordt door buurland Saoedi-Arabië, de Houthi-rebellen uit Aden. Recent veroverden ze de luchthaven en het centrum van de strategische havenstad op de Houthi’s. Voedselhulp via de lucht zou nu ook mogelijk kunnen worden.

In Aden wordt nog steeds hard gevochten. Het front heeft zich verplaatst naar de noordelijke delen van de stad, in het centrum is de situatie volgens de VN veilig genoeg om voedsel uit te delen. Zondag vielen nog tientallen burgerdoden bij luchtaanvallen, waarschijnlijk uitgevoerd door de shi’itische Houthi-rebellen die de opmars van het regeringsleger proberen te stuiten.

Op 11 juli kondigden de VN een staakt-het-vuren af, maar dat hield geen stand. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het conflict de laatste vier maanden 3640 mensen het leven gekost, onder wie 1693 burgers.

Lees ook: voor meer duiding de column van Carolien Roelants De schandelijke oorlog tegen Jemen en Honger, dengue en blokkade teisteren Jemen
    • Menno Sedee