Verkoopt de Apple Watch echt zo slecht? Vanavond weten we het

Foto ANP

Als het meest waardevolle bedrijf van de wereld cijfers presenteert, is dat sowieso al reden om goed op te letten. Maar als Apple vanavond laat met zijn kwartaalresultaten komt, zijn er nog meer kritische ogen op het bedrijf gericht dan normaal.

De grote vraag is namelijk wat Apple gaat vertellen over de verkoopcijfers van de Apple Watch. Daarover lopen de schattingen nogal uiteen. Allerlei onderzoeksbureaus hebben de laatste maanden geprobeerd om het verkoopsucces van het horloge te meten: via enquêtes onder heel veel mensen of het extrapoleren van cijfers van webwinkels. Dat leverde schattingen op die uiteenlopen van 2 tot 30 miljoen stuks: dat scheelt nogal. Alleen Apple weet het echt.

Innovatiekracht Tim Cook

Het is een belangrijke test voor het bedrijf. De verkoopcijfers zeggen namelijk wat over de innovatiekracht van Apple onder topman Tim Cook. Hij blijkt er goed in te slagen om bestaande producten te verbeteren; de iPhone 6 en het grotere broertje 6 Plus zijn grote hits. Maar de Apple Watch is de eerste echt nieuwe productcategorie die Apple na de dood van oprichter Steve Jobs heeft gelanceerd.

Als recensies van gebruikers en journalisten een indicatie zijn van het succes (wat overigens maar zeer de vraag is), zullen de cijfers waarschijnlijk tegenvallen. De consensus is namelijk: de Apple Watch is een mooie gadget, maar zeker niet onmisbaar voor een groot publiek. Vanavond laat wordt waarschijnlijk duidelijk of dat ook terug te zien is in de harde verkoopcijfers.

Vakantieseizoen

Tegelijkertijd is een nuancering op zijn plaats: het horloge is pas een paar maanden op de markt, ook de iPhone werd pas na een tijdje een echt succes. Ook leert de ervaring dat nieuwe Apple-producten het vooral erg goed doen tijdens het vakantieseizoen. De cijfers die vanavond komen zijn van de resultaten tot en met juni, dus de vakantieverkopen zitten er nog niet in verwerkt.

Maar dat gaat analisten en journalisten vast niet tegenhouden om straks met een vergrootglas door de cijfers te gaan.

    • Wouter van Noort