Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verdachte van zelfmoordaanslag Turkije geïdentificeerd

Nabestaanden rouwen bij de kisten van de slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Suruç.
Nabestaanden rouwen bij de kisten van de slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Suruç. Foto: AFP / Bulent Kilic

Turkse autoriteiten hebben een verdachte geïdentificeerd van de zelfmoordaanslag die gisteren plaatsvond in het plaatsje Suruç, nabij de Syrische stad Kobani. Bij de aanslag kwamen 32 mensen om.

Dat maakte de Turkse premier Ahmet Davutoğlu zojuist bekend, meldt persbureau Reuters. De achtergrond van de verdachte wordt nog onderzocht. De premier maakte nog niet bekend of er banden zijn van de verdachte met Islamitische Staat (IS).

Het zou de eerste keer zijn dat IS toeslaat in Turkije

Gisteren zei de premier na de aanslag dat het waarschijnlijk is dat IS bij de aanslag betrokken is. Ook Koerdische politici denken dat IS achter de aanslag zit. Het zou de eerste keer zijn dat de terreurgroep toeslaat in Turkije. In de provincie Sanliurfa, waar Suruç gelegen is, worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Doelwit van de aanslag was een bijeenkomst van jonge Turkse activisten, georganiseerd door de Federatie van Socialistische Jongerenverenigingen. Zij wilden de verwoeste Syrische grensstad Kobani helpen bij de wederopbouw. NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef vandaag in nrc.next:

De activisten wilden in Kobani een bibliotheek bouwen, een bos planten en een speeltuin of iets anders voor kinderen aanleggen. Ze eisten toestemming van de Turkse autoriteiten om de grens over te steken. Op het moment van de aanslag gaf de groep net een persconferentie. Volgens theateracteur Murat Akdag explodeerde de bom te midden van de toehoorders.

Lees ook het achtergrondverhaal in nrc.next: Ze wilden een bieb bouwen