Tuinieren moet zijn hobby blijven

Bijna veertig jaar na zijn gloriedagen met Gruppo Sportivo is Hans Vandenburg nog niets van zijn relativerende popgevoel kwijtgeraakt. Nu hij beweert dat tuinieren op zijn leeftijd (68) de enige weg is naar een vruchtbaar leven, moet je dat bij hem met een flinke korrel zout moet nemen. Liedjes als ‘Grow Grow Grow’ en het met gruizige stem gezongen ‘Myroomdowntown’ behoren tot de beste die hij ooit maakte, met inventief gebruik van elektronica en refreinen die blijven hangen. Al te serieus mag het bij Vandenburg nooit worden, in zijn teksten („those were the daisies”), songtitels (‘The Soundtrack Of My Wife’) en zelfs zijn producersnaam (Phil Spectacles). Maar als hij in ‘Various Methods Of Escape’ een nummer van Nine Inch Nails op een prachtige manier naar zijn hand zet, is Hans Vandenburg in zijn element als een Nederlands popicoon, die tuinieren er maar als hobby bij moet blijven doen.

    • Jan Vollaard