Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Eerste aflevering Kijken in de Ziel: ‘Rechters moeten stronteigenwijs zijn’

Rechter Frank Visser.
Rechter Frank Visser. Screenshot uit de serie.

Maakt het voor de strafmaat uit waar een rechtszaak plaatsvindt? Twijfelen rechters weleens? En hoe is het om een zaak te doen waar de kranten vol mee staan? Coen Verbaak praat in een nieuw seizoen van Kijken in de Ziel met rechters. Kijk hier de eerste aflevering terug.

Hoe is het om rechter te zijn? “Als ik de krant lees, ben ik benieuwd bij wie het uiteindelijk terechtkomt”, zegt rechter Martin Diemer. En wat maakt een rechter goed: Sandra Schreuder:

“Een goede rechter moet kunnen twijfelen. Soms lees je een dossier en denk je: ik denk dat dit bedrijf gelijk heeft. Er is een contract en dat moet gewoon betaald. Maar dan hoor je argumenten op zitting en denk je: daar zit toch ook wel wat in. In feite moet je toch los zien te komen van je eerste indrukken.”

Rechter Frank Visser:

“Eigenlijk moet je, excusez le mot, stronteigenwijs zijn. Door ervaring word je verstandiger. En leer je dat de wet een belangrijk uitgangspunt is, maar nooit een excuus om dat te doen waarvan je denkt: dit deugt niet.”

‘Zo hard kan het vak rechter zijn’

Rechters vertellen Verbraak in de eerste uitzending over de moeilijke momenten, die hen zijn bijgebleven. Zo moest rechter Shirin Milani ooit beslissen over een nog ongeboren kind dat uit huis zou worden geplaatst op het moment dat het geboren zou worden. De moeder zag in dat zij het kind misschien niet kon grootbrengen, maar voelde wel veel liefde voor haar kind. Als dit dan moest gebeuren, vroeg ze, kon Milani dan vastleggen dat ze haar baby zelf mocht aankleden en overdragen aan de pleegouders?

“Hartverscheurend. Zo hard kan het vak van een rechter zijn. Je neemt beslissingen waarvan je weet dat ze goed zijn, maar waarvan je voelt dat ze ontzettend veel teweeg kunnen brengen in een persoonlijk leven.”

Met: Frans Bauduin, Martien Diemer, Jan Moors, Jurjen Bade, Wendy Vierveijzer, Frank Visser, Jacqueline Dubois, Elianne van Rens, Sandra Schreuder, Shirin Milani, Rinus Otte en Sebastiaan Hermans.

Bekijk hier de eerste aflevering van Kijken in de Ziel terug.
Knipsel