Superscherp lezen op de nieuwe Kindle Paperwhite

De eerste middag die ik met de nieuwe Kindle Paperwhite in de tuin doorbracht was een middag als alle andere. Ik heb namelijk al een Kindle Paperwhite, de versie van 2013. De nieuwe, die vorige maand verscheen, lijkt er verdacht veel op. Zelfde uiterlijk, zelfde menu’s, zelfde ingebouwde ledverlichting.

Een geweldig ding, daar niet van, maar hier wordt wel oude wijn in nieuwe zakken verkocht. Dacht ik. Want toen ik mijn oude Kindle weer erbij pakte zat ik ineens in mijn ogen te wrijven. Waren mijn lenzen nou troebel? Het verschil tussen de oude en de nieuwe Kindle Paperwhite zit hem vooral in de resolutie van het e-inkscherm. Die is in de nieuwe versie verdubbeld naar 300 pixels per inch. Superscherp.

Sinds eind vorig jaar verkoopt Amazon ook Nederlandse e-boeken via amazon.nl. De boeken uit de Amazon-winkel kun je alleen op een Kindle lezen. Dat komt door het bestandsformaat (mobi). Het meest gebruikte bestandsformaat voor e-readers (epub) kun je er via een kleine omweg gelukkig ook op lezen. Een conversieprogramma zoals Calibre zorgt ervoor dat alle bestandsformaten voor alle e-readers geschikt worden.

Terug naar het apparaat zelf. Als ik de oude en nieuwe Kindle naast elkaar leg, vallen me meer verschillen op. De betere resolutie zorgt voor meer wit tussen de zinnen en individuele letters. Lekker rustig, al had ik daar bij de oude versie geen klachten over. Het standaardlettertype is niet meer Caecilia maar Bookerly. Die letter (met schreef) is speciaal ontworpen voor Amazon en oogt modern.

Bladeren doe je nog steeds met een tik of een swipe. En de dimbare verlichting die vanaf de zijkant op het scherm schijnt – bij de introductie van Paperwhite de grootste verbetering – leest nog steeds fijn bij nacht en ontij.

De veranderingen zijn niet genoeg om een Paperwhite uit 2013 te upgraden naar de versie van 2015. Maar voor wie er nog geen heeft of op zoek is naar een nieuwe e-reader, is dit een absolute aanrader.

    • Laura Wismans