Sepp Blatter vertrekt pas op 26 februari 2016

Na aankondiging over zijn aftreden begin juni blijft omstreden voorzitter nog bijna negen maanden aan; persconferentie verstoord door comedian.

Een Britse comedian strooide gisteren bankbiljetten naar Blatter. Foto Arnd Wiegmann/REUTERS

Nog zeven maanden, dan is Sepp Blatter weg. Op 26 februari volgend jaar wordt een nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA gekozen. Na zijn aangekondigde aftreden begin juni, volgend op de arrestatiegolf van FIFA-officials, waren er geruchten dat hij alsnog zou aanblijven. Dat sprak de 79-jarige Zwitser gisteren tegen op een persconferentie, die kort werd verstoord door een Britse comedian die bankbiljetten in de richting van de verschrikte Blatter strooide. „Ik kan de nieuwe voorzitter niet zijn omdat ik de oude voorzitter ben”, klonk het Cruijffiaans.

Het dagelijks bestuur van de FIFA kwam gisteren bijeen op het hoofdkwartier in Zürich om de datum voor de verkiezing te bepalen. Als eind februari een nieuwe voorzitter wordt gekozen, is Blatter in totaal nog negen maanden aan de macht geweest sinds zijn aangekondigde vertrek op 2 juni.

De verkiezingsdatum van 26 februari wordt als een politieke overwinning van Blatter gezien op onder meer de Europese UEFA. Die dacht een akkoord te hebben voor half januari. Maar dat werd terzijde geschoven door Blatter en zijn vicepresident Issa Hayatou, meldt persbureau AP. De twijfelachtige reden: zij wilden de African Nations Championship niet in de weg zitten. Dit onbekende toernooi, niet te verwarren met de Afrika Cup, wordt van 16 januari tot en met 7 februari in Rwanda gehouden.

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die de verkiezing eind mei van Blatter verloor, vindt dat zijn oude concurrent per direct moet opstappen. „Zijn ontslag kan niet langer voortslepen, hij moet nu vertrekken.”

Het spel om de opvolging van Blatter begint langzaam los te komen. De Fransman Michel Platini, de huidige voorzitter van de UEFA, wordt genoemd als voornaamste kandidaat. Hij zou de steun hebben van vier van de zes confederaties, de overkoepelende voetbalbonden van werelddelen: naast zijn eigen UEFA zou het gaan om de Zuid-Amerikaanse Conmebol, de Concacaf (Noord- en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied) en de Aziatische AFC.

Gezien de brede steun lijkt het een kwestie van tijd tot de 60-jarige oud-voetballer zich kandidaat stelt. Platini overweegt zijn positie op korte termijn en maakt zijn plannen bekend „wanneer hij er klaar voor is”, zei een woordvoerder van de UEFA gisteren.

„Hij is blij dat veel mensen hem zien als iemand die de FIFA zou kunnen leiden in een nieuwe periode, met een nieuw imago, een imago van transparantie en goed bestuur”, zei de woordvoerder. Bij de verkiezing eind mei nam Platini afstand van zijn voormalig mentor Blatter en adviseerde op prins Ali Bin Al-Hussein te stemmen.

De voormalige Braziliaanse topvoetballer Zico en de voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond Musa Bility hebben eerder bekendgemaakt zich te willen mengen in de voorzittersstrijd. Gegadigden hebben uiterlijk tot 26 oktober om zich te kandideren – en moeten dan de steun hebben van minimaal vijf nationale voetbalbonden.